Доступність посилання

ТОП новини

Керівник Фундації Україна-США з оптимізмом дивиться у майбутнє України


Вашингтон, 13 квітня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) - Немало оглядачів на Заході скептично ставляться до того, що нині діється на берегах Дніпра. А багато хто не розуміє, куди прямує Україна. Оптимістом залишається президент впливової громадської організації у Вашингтоні Надія Макконел, яка поділилася своїми думками з Радіо Свобода. Пані Макконел очолює Фундацію Україна-Сполучені Штати, яка займається розвитком демократії, ринкових реформ та прав людини в Україні (http://www.usukraine.org)

- Чи Ви розчаровані політичними змінами в Україні після Помаранчевої революції?

- Якщо Ви говорите про втрату надії, то я не погоджуюся з таким твердженням. Я вважаю, що головною зміною у часи Помаранчевої революції було утвердження громадянського суспільства, яке зберігається й досі.

- Ви можете навести приклад змін у громадянському суспільстві?

- Раніше люди користувалися свободами демократичної системи, але не звертали увагу на свої обов’язки в умовах демократії. І зараз це вже інакше.

- Чим саме займається у цьому напрямку ваша організація?

- Ми працювали на місцевому рівні з окремими містами вже понад 12 років і стали свідками феноменальних змін. І саме тому ми зберігаємо надію, адже попри тривожні події на національному рівні, ми свідомі прогресу на місцевому рівні.

- На Вашу думку, чи буде політика на вступ до НАТО, ЄС та СОТ й надалі викликати стільки суперечностей через відмінності між різними регіонами України? - Я не думаю, що існує так багато відмінностей, як про це кажуть. Я думаю, що політики всюди – як у США, так і в Україні – намагаються використати ці питання у своїх цілях. Ми працюємо у Східній Україні вже понад 15 років і розуміємо, що там часто існує брак інформації і люди діють відповідно до давніх стереотипів.

- Чи вважаєте Ви зміни, які відбулися після Помаранчевої революції, незворотніми?

- Успіх Помаранчевої революції – це поява громадянського суспільства. Це була найдраматичніша зміна, яка залишиться назавжди.

- Незалежно від того, хто при владі?

- Незалежно від цього. Адже зміна була справді карколомна.

- Чи існує небезпека згортання демократії?

- Безперечно, небезпека завжди зберігається, адже рішення можновладців впливають на суспільство. Але ми чуємо з обох боків політичного спектру, що Помаранчева революція змінила всіх, і люди насправді у це вірять.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 12.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Президент заявляє, що підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду щодо Указу про розпуск Верховної Ради • Україна поза майданами: які настрої панують серед людей? • Марек Сивець: в Україні немає революції • Комітет Європарламенту обговорив ситуацію в Україні • «Ми зацікавлені в тому, щоб Україна була на нашому боці» – євродепутат Ганнес Свобода • Чи не зарано Захід припинив підтримку України? • Політичний компроміс та українські реалії • Кризова економіка. Чи вдарила політична криза по гаманцях простих українців? • Чого хоче Росія в Україні?
XS
SM
MD
LG