Доступність посилання

ТОП новини

Російська влада боїться вуличних акцій протесту?


Петро Кагуй Прага, 16 квітня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – У Росії розгоном та жорстоким побиттям демонстрантів завершилися спроби опозиційних організацій провести «Марші незгодних», спершу у суботу в Москві, а у неділю – в Санкт-Петербурзі.

Москва, 14 квітня 2007 року.
Організатором акцій протесту була коаліція «Інша Росія», до якої входять близько 10 опозиційних організацій, котрі незадоволені політикою Кремля.

І в Москві, і в Санкт-Петербурзі влада не дала дозволу на вуличні походи. Щоправда, у Санкт-Петербурзі опозиціонерам запропонували замість «Маршу незгодних» провести мітинг.

Спроби опозиційних сил вийти на демонстрацію у Москві завершилися арештом близько 250 осіб. Кілька учасників демонстрації були травмовані. Колишньому прем’єру Росії, лідеру Народно-демократичного союзу Міхаїлу Касьянову міліція перекрила дорогу. Ще безцеремонніше повелися з лідером Об’єднаного громадянського фронту Гаррі Каспаровим – колишнім чемпіоном світу із шахів. Його заарештували й оштрафували на тисячу рублів за звинуваченням в участі у несанкціонованій акції.

«Тепер ми перебуваємо десь між Білоруссю і Зімбабве»

Гаррі Каспаров
Після звільнення Гаррі Каспаров, відповідаючи англійською мовою на запитання закордонних журналістів зазначив: «Режим досягнув іншого рівня. Це вже не є країна, де просто не дотримуються законів, хоча влада й намагається вдавати, що керується буквою і духом закону. Тепер ми перебуваємо десь між Білоруссю і Зімбабве, а дехто каже, що жорстокість міліції на московських вулицях була ще більше огидною ніж на вулицях Мінська».

А вже керівник Московської Гельсінкської групи Людмила Алєксєєва назвала суботні дії московської влади «грубим порушенням прав людини»

Щось подібне відбулося і в Санкт-Петербурзі, де заарештували близько100 учасників вуличних протестів. Очевидці розповіли, що сутички спровокували самі змопівці. Несподівано був закритий вхід до станції метро «Пушкінська» і міліція кинулася бити людей, вихоплюючи із натовпу активістів «Маршу».

Кремль почувається в «облозі»?

Чому ж російська влада так боїться вуличних протестів? Московський оглядач Радіо Свобода Віталій Портников пояснює: «Те, що відбувається навколо «Маршу незгодних», це свідчення певної міфологізації реальності російським політичним керівництвом. Сьогодні Кремль вважає, що перебуває в якісь облозі. І «Марш незгодних» – це лише частина такої облоги. А інші елементи – це, скажімо, розміщення протиракетної оборони в країнах Центральної і Східної Європи, помаранчеві події в Україні і подібне. І тоді будь-яка опозиція сприймається з параноїдальним переляком».

Наш колега Віталій Портников також звертає увагу на те, що російські ЗМІ, телеканали, і державні, і приватні, зробили усе, щоб громадяни Російської Федерації так і не дізналися про те, що відбувалося насправді. Натомість розповідали про «марш» вже «згодних», який також відбувся у суботу в російській столиці.

Офіційний Кремль уникає коментарів щодо подій вихідних днів.

Матеріали до теми:

• Українська карта в російській політиці • Борис Березовський: «Змінити російський режим через вибори неможливо» • На акціях у Москві і Петербурзі солдатів і міліції було значно більше, аніж демонстрантів. (Огляд європейської преси)

• Фоторепортаж з демонстрації у Сант-Петербурзі
XS
SM
MD
LG