Доступність посилання

ТОП новини

Скільки саме платить податків мешканець Білого дому?


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 16 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Шістнадцятого квітня у Сполучених Штатах – останній день, коли американці надсилають урядовому відомству податки за минулий рік. Якщо громадянин запізнюється, то мусить платити солідний штраф. Серед платників податків і президент Джордж Буш. Оскільки глава держави, подібно до інших посадових осіб, є урядовим службовцем, його заробітки і його податки публікуються.

Зарплатня президента Сполучених Штатів становить 400 тисяч доларів на рік, це виходить приблизно 33 тисячі 300 доларів на місяць. Багато це чи мало, можна визначити у порівнянні із тим, скільки заробляють керівники великих корпорацій, таких як, скажімо, "Дженерал Моторз" чи "Форд" або "Морган-Стенлі" чи "Гугл". Там зарплатня босів, враховуючи щорічні бонуси, обчислюється мільйонами доларів, подекуди – десятками мільйонів. Тож державна зарплатня, хай навіть і на рівні президента, не може наблизитися до приватного сектора. Але президент Сполучених Штатів, як правило, людина досить заможна.

Історії США відомо чимало випадків, коли президент усю свою зарплатню жертвував на бідних. Так, наприклад, робили мільйонери, такі як Теодор Рузвельт на початку 20-го сторіччя і Джон Кеннеді у 60-х роках. Джордж Буш теж не на саму державну зарплатню розраховує. Він власник численних підприємств, включно з бейсбольною командою. Його річний прибуток, згідно зі звітом Білого дому податковому відомству, торік становив 642 тисячі 905 доларів. З цієї суми Буш заплатив податку 186 тисяч 378 доларів, тобто десь тридцять відсотків, причому президентське подружжя витратило 78 тисяч на пожертви церквам, Червоному Хресту та іншим доброчинним організаціям, як також на підтримку добровільної пожежної команди у техаському містечку Кроуфорд, де розташоване родинне ранчо Бушів.

До речі, зауважимо, що в Америці пожертви на доброчинну діяльність відраховуються від заробітків і зменшують податок.

Президент заробляє менше, ніж віце-президент

Віце-президент Ричард (Дик) Чейні, людина доволі заможна, торік заробив понад півтора мільйона доларів, тобто набагато більше, ніж президент, при тому, що його посадова зарплатня становить 208,5 тисячі доларів.

Сама лише Лінн Чейні, дружина віце-президента, заробила майже півмільйона доларів — гонорар за книгу спогадів про дитинство у штаті Вайомінг. Крім того, вона заробила 80 тисяч доларів, працюючи у дослідницькому інституті American Heritage, і 32 тисячі доларів пенсії як колишній директор видавництва Reader’s Digest. На доброчинну діяльність подружжя Чейні торік витратило 104 тисячі 500 доларів. Податку вони заплатили близько півмільйона доларів.

До речі, щойно опубліковані результати опитування громадської думки щодо ставлення американців до податків. 53% платників вважають систему оподаткування більш-менш справедливою. 45% вважають цю систему не дуже справедливою. Але й ті, і ті слухняно платять податки, підраховуючи самотужки або за допомогою бухгалтера, скільки вони винні державі, чи навпаки, скільки держава винна їм. Часто-густо трапляється й таке.
XS
SM
MD
LG