Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові списки опозиції


Тетяна Ярмощук Київ, 16 квітня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Коаліція чекає рішення Конституційного Суду, а опозиція проводить з’їзди та формує списки.


Чи відбудуть дострокові вибори до парламенту 27 травня? Чи будуть вони перенесені? Чи будуть вибори взагалі? Поки що достеменної відповіді на ці запитання немає. Попри це представники опозиції активно взялися формувати виборчі списки, адже завтра спливає останній термін, коли ЦВК може зареєструвати учасників передвиборчих перегонів.

Бютівці й надалі переконані, що опозиція має йти різними списками і не обіцяють сюрпризів у виборчих списках. За словами Миколи Сивульського, до першої п’ятірки увійдуть знайомі усім обличчя: “Перша п’ятірка – це три “Т” – Тимошенко, Турчинов, Томенко. Є у нас інша політична сила – Українська соціал-демократична партія, яку Опопенко представляв, і буде Пинзеник. Можливо, Йосип Вінський буде у першій п’ятірці. Я теж цього не виключаю. Але я не виключаю, що сьогодні буде затверджений просто алфавітний список”.

Список “Нашої України” за абеткою

Нашоукраїнці сьогодні створили виборчий список за абеткою. Окрім членів “Нашої України” до списку потрапили і низка членів інших політичних сил та позапартійних. Зокрема, голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев, музикант Святослав Вакарчук, лідер політичної партії “Пора” Владислав Каськів, президент УНІАНу Ірина Геращенко.

Утім, лідер фракції В’ячеслав Кириленка, не виключає, що у разі перенесення дати виборів опозиція може об’єднатися: “Ми продовжуємо бути відкритими для об’єднання з усіма демократичними силами. Ми розцінюємо те, що інші демократичні сили проголосили про створення своїх блоків тільки як те, що це реакція на деякі невизначеності, які мають місце у достроковій виборчій кампанії. Ми переконані, що у нас буде можливість повернутися до теми єднання демократичних сил”.

З точки зору результату, опозиції краще іти різними списками. Але якщо зважати на декларації політиків про об’єднання – логічно формувати єдиний список. Таку думку Радіо Свобода висловив політолог Сергій Таран: “Був би дуже ефективний результат, якби було два списки, у цьому разі можна було б набагато більше зібрати голосів. Мова про об’єднаний список дуже популярна, і дуже потрібна мова для політиків. Але для політтехнологів буде зрозуміліше, якщо все-таки буде два списки. Ми маємо суперечність між доцільністю та мораллю”.

Вимушений поспіх

Найімовірніше, дата парламентських виборів таки буде перенесена. Однак термінове формування списків для опозиції сьогодні потрібне, щоб легітимізувати дострокові вибори.

Політичний експерт Олександр Палій в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: “Якби вони не встигли подати списки відповідно до чинного законодавства, це, звичайно, підважило б і їхні зусилля і легітимність того, що зараз відбувається. Якщо буде перенесена дати виборів, партіям доведеться провести ще хоча б один з’їзд і затвердити по-новому списки, або ті, які вони ухвалять сьогодні, але й не виключено, що у разі об’єднання певних сил буде створено і об’єднані політичні списки”.

Виборчі списки уже створили “Народна самооборона Юрія Луценка” та блок партій “Рух – українська правиця”. Однак Юрій Луценко сподівається на об’єднання опозиції, а лідери правиці Борис Тарасюк, Юрій Костенко та Анатолій Матвієнко заявляють, що остаточний варіант списку буде затверджений на міжпартійному з’їзді блоку.
XS
SM
MD
LG