Доступність посилання

ТОП новини

Політична і конституційна криза в Польщі. Спікер польського парламенту подає у відставку


Єва Поштар Варшава, 16 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі дискусія між прихильниками цілковитої заборони абортів та тими, хто домагався лібералізації закону про аборти, закінчилась політичною і конституційною кризою. У результаті провалу ідеї щодо внесення змін до польської конституції спікер польського парламенту Марек Юрек вирішив подати у відставку. Чи загрожує розкол владній партії, лідером якої є Ярослав Качинський, та чи чекають на Польщу позачергові парламентські вибори?

Марек Юрек
Польські коментатори вказують на те, що Польща має найсуворіший у Європі закон, що забороняє аборти. Аборти в Польщі допускаються лише у випадку, коли дитина мала б народитись неповноцінною фізично, або її народження могло б призвести до смерті матері, а також, коли дитина була зачата в результаті зґвалтування.

Компромісний варіант провалили у парламенті

А зараз крайньо праві політичні сили вимагають цілковитої заборони абортів та внесення цього пункту, як окремої статті, до конституції Польщі. Упродовж кількох місяців у Варшаві нагніталась політична атмосфера – тривали мітинги противників та прихильників цієї ідеї. Щоб уникнути суспільного протистояння, президент Лех Качинський вніс на розгляд польського парламенту компромісний варіант статті конституції, яка у справі абортів зберігала б статус кво. Однак у п''ятницю під час остаточного голосування в парламенті близько сотні депутатів владної партії "Право і Справедливість" демонстративно не підтримали президента. Ані компромісний, ані радикальний варіанти змін до польської конституції не набрали конституційної більшості.

Для спікера польського парламенту Марека Юрека такий результат голосування був великою політичною поразкою.

Марек Юрек: «На найближчому засіданні парламенту поставлю на голосування заяву про самовідставку з посади, яку обіймаю. Повторю ще раз: я ставлюсь до цієї справи як до прояву моєї особистої відповідальності».

Вирішив покинути і владну партію

Після розмови з лідером владної партії "Право і Справедливість" прем''єр-міністром Ярославом Качинським Марек Юрек заявив, що він виходить також із партії.

Голова парламентської фракції "Право і Справедливість" Марек Кухцинський пом''якшує вагомість цих подій: «Це для нас прикра вістка. Однак ми надалі віримо, що пан Юрек скасує своє рішення. Будемо робити все можливе, щоб так сталося».

Польські оглядачі вважають, що владна партія "Право і Справедливість" опинилася в складному політичному становищі: до кризи її довели політики, які зараз входять до складу урядової коаліції. Однак спостерігачі вказують, що зараз жодна політична сила не зацікавлена у проведенні позачергових парламентських виборів у Польщі.
XS
SM
MD
LG