Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Іраку хоче вручити 6 портфелів відкликаних шиїтських міністрів тим, хто діятиме ефективно


Людмила Ваннек Прага, 17 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ірак опинився на грані політичної кризи. Лідер шиїтів Моктада ас Садр оголосив про відкликання своїх прибічників із правлячої коаліції. А це 6 міністрів і 30 парламентаріїв.

Лідер політичного «садристського» блоку Нассар аль Рубайї, який повідомив про відкликання міністрів на прес-конференції у Багдаді у понеділок, заявив, що поки американські сили перебувають в Іраку, уряд не спроможний зупинити насильство: «Найважливіша причина, на жаль, це те, що прем’єр-міністр аль-Малікі не відреагував на демонстрацію мільйонів, організовану іракцями у святій провінції Наджаф, водночас він прямо вимагав, щоб окупаційні сили залишились. А оскільки аль-Малікі здобув свою посаду в результаті парламентської системи, від нього очікують, що він виконуватиме бажання іракського народу».

Демонстрація, про яку говорив аль Рубай, це багатотисячне зібрання іракців, яке було організоване до 4-ї річниці падіння Багдада тиждень тому. Під час тієї акції, скликаної ас-Садром, лунало багато закликів за виведення американських військових з Іраку.

Девід Гартвелл з лондонської «Джейн-Інформейшн Груп» стежить за іракськими подіями. Він вважає, що, відкликавши своїх міністрів з уряду, ас-Садр не матиме успіху: «У тривалій перспективі, можливо, зростатиме тертя в середині шиїтського руху, який управляє Іраком. Але знову ж таки цього не обов’язково буде досить, щоб скинути уряд, або довести до якоїсь іншої драматичної ситуації на кшталт цієї».

Однак Гартвел не виключає, що ас-Садр може тиснути на уряд, підбурюючи насильство: «Він хоче мати можливість вільно діяти, а ця можливість може означати і екстремальніші кроки, наприклад, зростання насильства. А воно може зрости, особливо в тому разі, якщо він відчує, що його армія Махді стає конкретною ціллю американців».

Воєнізоване угруповання ас Садра, відоме, як «армія Махді», є, на думку американських військових, найбільшою загрозою безпеки в Іраку.

Тим часом прем’єр-міністр Іраку привітав рішення ас-Садра про відкликання «своїх» міністрів. На думку Аль-Малікі, це дасть йому можливість, як прем’єрові, вручити ці 6 портфелів тим, «хто діятиме ефективно, а обиратимуть їх за здібностями, а не за релігійною належністю».
XS
SM
MD
LG