Доступність посилання

ТОП новини

“Українська акція” на світовій біржі: футбольний тріумф і політичне фіаско. Чим запам’ятається світові один день України – 18 квітня 2007 року?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Галина Трохова, Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Артем Шевченко – журналіст, політичний оглядач, хобі – футбол (грає і пише про нього); Іван Малкович – поет, директор видавництва “АБА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Здається, сьогодні саме той день, коли жодні титанічні зусилля українських політиків не здатні розірвати країну.

Галина Трохова: За 5 років Україна разом з Польщею стануть центром уваги мільйонів-мільйонів людей планети. Чемпіонат Європи з футболу на стадіонах Києва, Львова, Дніпропетровська, Донецька. Мрія і сон.

Юлія Жмакіна: А поки що хаос і невизначеність, перетягування політичної ковдри і чвари. Що переможе?

Галина Трохова: Чи збільшуються шанси України і українців об’єднатися заради мети, яку дарує доля? І чи використають її вони?

Юлія Жмакіна: Що формує український імідж у світі: вістки добрі чи негативні?

Галина Трохова: Шановні гості, ви не будете заперечувати, що Україна знову у центрі світової уваги. А сьогодні по-особливому. Є щонайменше дві події. Здобуття права проводити “Євро-2012” і загострення політичних перипетій: ляпас конституційної судді народному депутату, штовханина біля КСУ, бійка біля Секретаріату Президента, 202 депутати відмовилися від мандатів, опозиція знову кличе людей на Майдан...

Для вас що сьогодні найважливіше? Івана Малкович: Я, без сумніву, думаю, що сьогоднішній день для України в історію увійде все ж таки як той день, коли Україна виборола право приймати Чемпіонат Європи.

Ми всі в душі футболісти. Я думаю, що всі ганяли м’яча. Я грав, до речі, під сьомим номером в університеті за команду. Я надзвичайно люблю футбол. Ми ходимо на футбол, у нас ходили, коли ще футбол в Україні був живіший, і ми розуміли гравців. Ми потім почали губитися в цих прізвищах, коли він був більше наш. А тепер, думаю, футбол поякіснішати в Україні мусить.

Артем Шевченко: Обов’язково футбол. Тут жодних сумнівів немає. Ми почали з цього інформаційний випуск. Завтра з цього будуть починати газетні шпальти.

Івана Малкович: При тому всього світу.

Артем Шевченко: Усього світу, я сподіваюся, якщо за цей вечір і за ніч не відбудеться чогось поганого у нас. Але я сподіваюся, що не відбудеться. Футбол №1.

Ці дві події абсолютно демонструють різні реальності України. Одна реальність України – це там в Кардиффі разом з Європою. Фактично те, що відбулося, продемонструвало, що ми є там. І нас там сприймають абсолютно природною частиною Європи. А друга реальність – це та, яка є у мізках.

Це дві різних України. Одна у головах тих, хто виводить за гроші людей, хто штовхає їх одне проти одного, хто чубиться сам, як малі діти. І абсолютно інша реальність – це природна Україна в Європі, це “Євро-2012” в Україні і Польщі.

Юлія Жмакіна: Артеме, Ви раніше переконували, що Україна однозначно здобуде цей чемпіонат. Це віра у що? Україну?

Артем Шевченко: Фарт Блохіна. Жарт. Україна спіймала футбольний фарт, Україна спіймала фарт спортивний. Його, скажімо так, не можна розтринькати просто так. Те, що ми поступилися італійцям на світі 2006 року, минулого року, ми відігралися сьогодні...

Івана Малкович: Це сатисфакція хороша і така культурна, гарна.

Ви знаєте, мені здається, що це Європа нам зробила пас гарний. Звичайно, там політики немає, але в цій ситуації...

Галина Трохова: Але голосували за це живі люди. Це що? Бонус Україні чи все ж таки фарт, просто “впало на голову”?

Івана Малкович: Я не думаю, що фарт. Подивіться, хто презентував Україну...

Галина Трохова: Тобто, політики немає, але від презентації політиків залежало?

Івана Малкович: Якщо люди собі пам’ятають, що була Помаранчева революція, яка пройшла по всіх екранах і в свідомості вперше щось про Україну свідчила, про державу, про націю, і що вони знають з України Кличка, велетня прекрасного і найсильнішого, Шевченка... Тобто, Україна якась така гарна, сильна, поважна, толерантна. Мені здається, що це дуже оправдано.

Але не чекали. Подивіться відгуки, як італійці реагують в газетах, що це абсолютно несподівано, адже вони ж всі думали, що вони переможуть.

Юлія Жмакіна: Пане Малкович, лише за спортивними іменами знають Україну?

Івана Малкович: Ми мусимо сприймати реальність такою, як вона є. Про літературу українську у світі, принаймні, молодше покоління не знає. Про культуру так само дуже мало знає. На жаль! Гоголь закріпився у свідомості світу, як російський письменник. Леся Українка, яка є найгеніальнішою жінкою, мабуть, кінця позаминулого століття – початку минулого, якби вона народилася в європейській якісь країні, то це була б найвідоміша письменниця. У нас так не склалося.

Тобто, ми пройшли повз якісь такі моменти, що тепер ми мусимо сприймати так, як є. І це не найгірше, до речі.

Галина Трохова: Шановні гості, чи погоджуєтеся ви з тим, що спорт може політикам щось продемонструвати, надати, можливо, якісь нові шляхи розв’язання та подолання кризи?

Артем Шевченко: І він це робить. Він просто демонструє, наскільки ці політики подекуди далекі від звичайних людей. Бачите, всі політики ходять на стадіони, майже всі. Це вже досить тривала традиція, політична мода, я навіть сказав би...

Юлія Жмакіна: З радянських часів.

Артем Шевченко: Абсолютно! В українських тут є, навіть, своя певна специфіка. Згадаймо, що, коли Кучма приходив на будь-який міжнародний матч, то ми не вигравали, ми грали або в нічию, або програвали. Але то вже таке, це карма, але це ні про що не свідчить. Це свідчить про те, що футбол в Україні є спортом №1. Все, що відбувається у футболі, є подією №1. Всі, хто виступає у майці збірної, демонструють абсолютно класне, чітке і зрозуміле єднання як на трибуні, так на футбольному полі, так і в цій ВІП-ложі, де вони всі збираються.

Юлія Жмакіна: Але, Артеме, чи Ви згодні, що “Євро-2012” вирішить політичну кризу, розв’яже кризу в парламенті, між гілками влади, між двома Вікторами? Ну, наївно було б думати так...

Артем Шевченко: Звісно, тому що 2012 рік буде через 5 років, а розв’язувати треба вже зараз. Я просто сподіваюся, що за цей час, принаймні найближчим часом, не відбудеться нічого такого, що Європі доведеться, не дай Боже, переглядати своє рішення.

Я сподіваюся, що цього не станеться, і вони зможуть гідно вийти з ситуації. А футбол дає їм надію, дає їм демонстрацію. Він, знаєте, як стукає по голові і каже: “Хлопці, алло! Ми тут! Європа нас бачить, і вони хочуть нас бачити! Що ви робите? Схаменіться!”

Галина Трохова: Пане Іване, Вам не здається, що зараз спорт швидше реалізовує план на “зшивання” країни, а політики навпаки, сказати б м’яко?

Івана Малкович: Мені здається, що це очевидно.

Що мені прикметно в цьому голосуванні було?

По-перше, що ми з Польщею цей чемпіонат разом. Тобто, українці всі, цілої України, будуть дивитися туди, на Захід, будуть дивитися, як там у поляків, будуть дивитися, що краще, що гірше, а поляки сюди.

Але голосував за нас, голос віддав Колосков, а це Росія. Це дуже чудово! Знаєте, найкраще було б, якби ми в Росії на людських таких спілкуваннях, стосунках шукали друзів. Бо послухайте зараз інформаційні канали російські, що вони про Україну говорять? Знаєте, це просто не можна без валідолу дивитися, це краще не слухати. Тобто, вони створюють якийсь жахливий образ України.

Тому те, що Колосков проголосував за нас... От шукати друзів України і в Росії, і у всьому світі, мені здається, що це найкраще, що можуть робити люди культури, спорту.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Конституційний Суд вже другий день поспіль розглядав справу про відповідність Основному законові Указу Президента про розпуск парламенту • Опозиція закликає українців зібратися на «другий Майдан» • Опозиційні депутати складуть свої повноваження в четвер • ПАРЄ: політичні лідери України здатні розв''язати конфлікт • Опозиція діє • Перспективи імпічменту • Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка • Перший крок до рішення. КС розпочав вирішувати долю парламенту

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG