Доступність посилання

ТОП новини

“Українське євро” - Україна разом із Польщею будуть господарями Чемпіонату Європи з футболу 2012-го року!


Віола Бурда, Олександр Лащенко

ГЛАС НАРОДУ:
Чи раді Ви тому, що одним із господарів Чемпіонату Європи з футболу 2012-го року стала Україна?
Мельник Валерій, юрист, Молдова:
- Я не проти... Добре, що близько, можна приїхати подивитися...У вас гарна інфраструктура, звичайно, потребує доробок, готелі гарні - я там зупинявся.
Аліна, студентка Педагогічного Університету:
- Я не велика шанувальниця футболу, тому, чесно кажучи, мені все одно. Але приємно, це реклама України для туристів, це піднімає її на більш високий європейський рівень.
Віталій, будівельник, Росія:
- Це добре. Головне ,аби не соромно було потім. Підготовка має бути відповідна. Мені з Калінінграда далеко їхать дивитися на чемпіонат, але Україна - це моя Батьківщина, я вболіваю, щоб тут було цікаво. Може, чемпіонат підтягне київське "Динамо", щоб на них не соромно було дивитися...
Лариса Романівна, м. Охтирка, Сумська область:
- Радісно, що сталося таке диво...
Ігор, студент Університету фізкультури:
- Добре, що не треба нікуди їхати, я вже готуюся до чемпіонату - заробляю гроші... можна буде подивитися. Також це гарна реклама для України...


“ФАНТАСТИЧНИЙ” вибір УЄФА

Мишель Платіні, Президент УЄФА відкриває конверт з назвами країн, які виграли заявку на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.
Кардифф, 18 квітня 2007 р.
AFP
Конкурс, що тривав 3 роки, і на який подали заявки 8 претендентів, завершився перемогою України та Польщі (вони подавали спільну заявку). Це рішення оголосив сьогодні у британському місті Кардіфі президент Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА), чемпіон Європи 1984-го року, легендарний французький футболіст Мішель Платіні. Україна та Польща виграли конкурс на проведення Євро-2012 завдяки голосам восьми членів виконкому УЄФА із одинадцяти. Члени виконкому УЄФА від України (Григорій Суркіс) та Італії (Франко Карраро) не мали права голосу. Але коли Мішель Платіні оголосив переможців тендеру, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс відразу ж назвав вибір УЄФА “фантастичним”:

“Це був довгий марафон довжиною у три роки... Він залишив чимало рубців на серцях тих, кому є дорогою доля наших двох країн. Повірте мені, той історичний вибір, той фантастичний вибір, який сьогодні оголосив Мішель Платіні, ми виправдаємо... Це новий виклик долі, це нові відчуття та імпульси... ”

Вперше за всю історію футболу турнір такого високого рівня у найпопулярнішому виді спорту проходитиме у Східній Європі. Україні та Польщі вдалося випередити таких конкурентів на організацію цього змагання як Італія (чинний чемпіон світу з футболу), Угорщина із Хорватією. І вперше за історію незалежної України саме їй довірили настільки престижну першість.

НЕСПОДІВАНКА ДЛЯ ІТАЛІЇ

Італія – була однією з претенденток на проведення Чемпіонату-2012. Після оголошення результатів Мішелем Платіні Італія дуже розчарована – передає Римська кореспондентка Радіо Свобода Наталя Кудрик. У цій країні не очікували на перемогу Польщі та України.

“Який жаль!” – схопившись за голову, скрикнула після оголошення результатів у Кардиффі міністр молоді та спорту Італії Джованна Меландрі.
Італійські державні та футбольні чиновники вважають рішення УЄФА на користь України-Польщі політичним і розцінили це як знак європейської підтримки новачку в Євросоюзі - Польщі, та Україні, яка наполегливо прагне долучитися до євроспільноти.

“Італія отримала ляпаса від Мішеля Платіні!” – так відреагував президент Футбольної Ліги Антоніо Матарессе, адже італійці були на 90 відсотків впевнені, що Чемпіонат проходитиме на їхній території.

Довідка: Чемпіонат Європи з футболу, який має відбутися у червні наступного року, прийматимуть Австрія та Швейцарія. Турнір зазвичай триває близько трьох тижнів у різних містах. 2012 року в Україні – це будуть Львів, Дніпропетровськ, Донецьк, Київ, а в Польщі -- у Варшаві, Гданську, Познані, та Вроцлаві. За всю історію європейського Чемпіонату з футболу, турніри проводили Італія, Франція, ФРН, Швеція, Англія, Бельгія з Голландією і Португалія.


БЛАГО ДЛЯ УКРАЇНИ

Не тільки імідж України виграє від проведення еврофутбольного Чемпіонату-2012. Це піде на користь усій державі, її економіці та людям, переконаний депутат-БЮТівець, економіст та футболіст-любитель Сергій Терьохін. Тепер українські чиновники змушені будуть звернути увагу на ту галузь, до якої довго “не доходили руки” – спорт. Тепер хоча б у тих чотирьох містах, де проходитимуть турніри, влада буде змушена за 5 років побудувати першокласні стадіони з європейським покриттям на полі, відремонтувати готелі та українські дороги (на їхню якість зараз нарікають водії, яким доводилося їздити Європою), привести до ладу аеропорти великих міст. Зрештою, може вирішитись доля київського аеропорту “Жуляни”, який дуже близько розташований до міста, але не має міжнародного значення.

ЛЬВІВ ДУМАЄ, ДЕ ПРИЙМАТИ ГОСТЕЙ ТА ДЕ ЇХ ГОДУВАТИ

У Львові, який заявлений Україною “турнірним” містом, зараз не має жодного стадіону типу “євростандарт”. Ті, що є, мають вади – погане покриття і малу місткість. Львівська влада вже відвела землю під будівництво нового сучасного стадіону, але, за словами кореспондентки Радіо Свобода Галини Терещук, будівельні роботи поки що не ведуться. Хвилюються львів’яни, де розмістити гостей, адже місцеві готелі не готові прийняти велику кількість уболівальників. У федерації футболу розраховують на туристичний виторг – люди півтори години, наприклад, дивляться футбол, а потім ще кілька годин гуляють містом, заходять в кафе поїсти... З цим у місті Лева теж проблема – він не має великих ресторанів, більшість кафе, розташованих у центрі, розраховані на 5-6 столиків.

МЕРКАНТИЛЬНЕ ПИТАННЯ

Підготовка до чемпіонату потребуватиме великих грошей, каже економіст Сергій Терьохін, але, зрештою, платники податків знатимуть, на що пішли їхні гроші. Гості поїдуть, а стадіони, відремонтовані дороги, аеропорти – залишаться і служитимуть ще кільком поколінням українців.
“Для проведення чемпіонату йдеться про залучення іноземних інвестицій, коштів спонсорів та меценатів..." Анатолій Янголь, представник ФФУ”


Точну суму, у яку обійдеться Україні Чемпіонат-2012, поки не наважується визначити ніхто, але йдеться про мільярди доларів, каже представник Федерації футболу України Анатолій Янголь.

Президент України Віктор Ющенко більше сподівається на підтримку бізнесменів – європейським журналістам він заявив, що в Україні фактично ухвалений відповідний закон, який дає унікальні пільги для бізнесу. Дві третини витрат при “правильній мотивації” може взяти на себе саме бізнес, вважає Віктор Ющенко. За прогнозами федерації футболу України, чемпіонат принесе державному бюджету близько 7 млрд. доларів. чистого прибутку.

Довідка: Україна ніколи не проводила фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. Але саме українські футболісти допомогли збірній колишнього СРСР виграти перший чемпіонат континенту в 1960 році, а також срібло цього турніру в 72 і 88 роках. Причому, в останньому з цих змагань основу збірної складали гравці київського “Динамо”, а тренував її Валерій Лобановський. Тепер настав час гідно не лише виступати, а приймати такий престижний турнір.


Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Україна та Польща прийматимуть Чемпіонат Європи з футболу в 2012 році • Ляпас від УЄФА змусив італійців замислитися • Україна і Польща проведуть «Євро-2012». Як реагують регіони? • Україна та Польща радіють з перемоги у царині футболу • На Чемпіонат Європи з футболу 2012 року їхатимуть до України і Польщі • Хорватам ввижається рука української мафії. А угорці розчаровані рішенням чиновників • Віталій Кличко: ЄВРО 2012 в Україні – це дуже велика відповідальність • Президенти України та Польщі підтримують у валійській столиці спільну заявку своїх країн на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року
XS
SM
MD
LG