Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Польща радіють з перемоги у царині футболу


Єва Поштар Варшава, 18 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі радість з приводу перемоги у тендері УЕФА на Євро-2012. Тепер радіємо з перемоги, але вже завтра треба починати підготовку до чемпіонату Євро-2012 – ось так коментують в польському уряді рішення європейської футбольної федерації УЄФА – про надання обом країнам права на організацію футбольних змагань. Польські фанати футболу безмежно раді святу футболу, що через 4 з половиною роки чекає на Україну і Польщу.

Більшість поляків чекали рішення федерації УЄФА біля телеекранів. Інші, фанати футболу, незважаючи на дощ, вийшли на площі Варшави та інших міст, скандуючи патріотичні гасла.

Мрія збулася

Серед польських фанатів футболу, які очікували на остаточне рішення УЄФА, переважало переконання, що його можна описати словами Лесі Українки: "Без надії таки сподіватись". Адже спільний проект України та Польщі не належав до фаворитів у рейтингах міжнародних футбольних коментаторів.

Радіо Свобода розпитувало варшав''ян про їхню реакцію на рішення УЄФА.

Ярек: "Кожен польський вболівальник футболу, я до них належу, сьогодні щасливий. Крім спортивного піднесення, адже приїде до нас 16 найкращих футбольних збірних команд Європи, треба згадати про економічну сторону Євро 2012. Будемо мати нові стадіони, розбудується інфраструктура. Багато людей з усього світу захоче відвідати Польщу та Україну. Треба радіти, що проект – це спільна ініціатива поляків та українців, бо, на мою думку, на таких ініціативах треба будувати наше співробітництво".

Мацєй: "Я дуже щасливий. На мою думку, йдеться про історичну подію для наших народів. Наші країни будуть ближчими одна одній. Будемо відвідувати сусідів, матимемо нагоду краще познайомитись з українцями".

А тепер за роботу, бо часу обмаль

Однак поляки свідомі того, що треба поспішати з побудовою сучасних стадіонів, автошляхів, готелів, аеропортів. З усім треба встигнути упродовж чотирьох з половиною років.

Міністр регіонального розвитку Польщі Гражина Генсіцька з цього приводу зазначила: "Чотири з половиною роки – дуже мало. У Польщі традиційно будівництво іде повільно. Але маємо цих 4 з половиною роки на те, щоб підготуватись і побудувати все потрібне. Внести зміни до законодавства та знайти здібних будівельників. Одним словом – нас чекає чотири з половиною дуже напружених років".

Також в польському уряді вважають, що вже наступного дня після відзначення рішення УЄФА, треба братись за роботу. За словами міністра Генсіцької, внаслідок інвестиційного буму, за 4 з половиною роки Польща матиме шанс стати економічним тигром Європи.

З офіційних і приватних розмов відчувається, що поляки налаштовані на здійснення своїх мрій щодо Євро 2012. А міністр спорту Польщі Томаш Ліпєц зауважив: "Присутність на презентації українського-польського проекту в Кардиффі президентів Віктора Ющенка та Леха Качинського засвідчує те, яку вагу надають Євро-2012 обидві країни".

Матеріали до теми:

• Україна та Польща прийматимуть Чемпіонат Європи з футболу в 2012 році • “Українське євро” - Україна разом із Польщею будуть господарями Чемпіонату Європи з футболу 2012-го року! • Ляпас від УЄФА змусив італійців замислитися • Україна і Польща проведуть «Євро-2012». Як реагують регіони? • На Чемпіонат Європи з футболу 2012 року їхатимуть до України і Польщі • Хорватам ввижається рука української мафії. А угорці розчаровані рішенням чиновників • Віталій Кличко: ЄВРО 2012 в Україні – це дуже велика відповідальність • Президенти України та Польщі підтримують у валійській столиці спільну заявку своїх країн на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року
XS
SM
MD
LG