Доступність посилання

ТОП новини

894 роки від вокняжіння великого князя Київського Володимира Мономаха


Віталій Пономарьов Київ, 20 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Цього дня 894 роки тому на Київський великокнязівський «золотий стіл» був посажений онук Ярослава Мудрого, князь Володимир Мономах. Він був останнім правителем єдиної Київської держави, яка після смерті Мономаха розпалася на окремі князівства. А нам князь залишив своє знамените «Повчання Володимира Мономаха».

Битва русичів із половцями. Мініатюра Радзивилівського літопису ХV ст.
Онук Ярослава Мудрого та візантійського імператора Костянтина Мономаха, князь Володимир ходив у військові походи від тринадцяти років. Він княжив у Чернігові та Переяславі і, щоб припинити набіги половців, тричі організовував походи князів у степ і 19 разів укладав з половцями мир.

«На війну вийшовши, не лінуйтеся, не покладайтеся на воєвод; ні питву, ні їді не попускайте; і сторожів самі споряджайте, і вночі, розставивши скрізь сторожу, біля воїв самі лягайте, а рано вставайте; а оружжя не спішіть із себе знімати, бо через лінощі раптово чоловік гине».

16 квітня 1113 року помер великий князь Київський Святополк, і київське віче запросило Володимира Мономаха на княжіння. Він відмовився, у Києві почалося повстання, і віче, стурбоване загрозою пограбування монастирів, запросило князя вдруге. Зрештою, Мономах дав згоду і у неділю 20 квітня, як тоді казали, «сів на стіл батьківський і дідівський».

За його правління Київська держава сягала Перемишля на заході, Мінська на півночі та Ромен на сході. Мономах завоював низку фортець на Дону і призначив своїх посадників у міста на Дунаї. Він видав «Статут Володимира Всеволодовича», яким скасував холопство за борги та обмежив відсотки на позики. Володимир Мономах помер 1125 року, а незадовго до смерті написав для своїх дітей «Повчання».

«Куди не підете і де не станете, напійте і нагодуйте стражденного. А найбільше шануйте гостя, звідки б він до вас не прийшов, чи простий чоловік, чи знатний, чи посол. Хворого відвідайте, покійника проведіть, бо всі ми смертні. І людину не минайте, не привітавши, доброго слова не сказавши».
XS
SM
MD
LG