Доступність посилання

ТОП новини

Траян Бесеску називає себе капітаном у подорожі на довгі дистанції


Людмила Ваннек Прага, 20 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У сусідній Румунії політична криза. Після того, як парламент тимчасово позбавив президента Бесеску повноважень, обвинувативши його в антиконституційних діях, прибічники президента вийшли на вулиці Бухареста.

У центрі румунської столиці перед кількома тисячами прихильників у четвер увечері Траян Бесеску промовляв: «Як виглядає, поки всі формальності не виконані, а це має статися у понеділок в Конституційному Суді, я все ще залишаюсь чинним президентом Румунії. З цієї причини я прошу вашого розуміння, чому я цього вечора не буду виступати з виборчою промовою. Після початку виборчої кампанії я розповім вам правду про цей уряд».

Колишній морський капітан, Бесеску знову повторив, що він — капітан у подорожі на довгій дистанції і його президентська подорож буде довгою.

Вигуки і оплески можна було почути після таких слів.

Проти Президента — колишні комуністи

Цьому виступу передувало рішення парламенту, за яке проголосували понад дві третини депутатів, про призупинення повноваження президента.

Ініціювали це рішення представники опозиції — колишні комуністи, нині соліал-демократи.

Їхній лідер Мірча Джоане заявив після голосування, що президент був покараний за те, що порушував конституцію: «Бесеску отримав серйозне попередження від румунського парламенту. Кожен, ким би він не був, не має права бавитися з Конституцією Румунії».

Президента звинувачують у зловживанні повноваженнями та в 19 порушеннях конституції, у тому, що він створює політичну нестабільність у державі і втручається у внутрішні справи.

Однак Конституційний суд Румунії раніше поставновив, що порушення, в яких звинувачують Траяна Бесеску, не настільки серйозні, щоб усувати його з посади.

Після такого рішення опозиція звинуватила президента в тиску на конституційних суддів.

Протистояння між Президентом і Прем’єр-міністром

Підігріває політичну кризу в Румунії кількамісячне протистояння президента Бесеску з прем’єром Келіном Попеску Терічану. Останній, який є лідером правлячої Ліберальної партії, на початку місяця звільнив усіх пропрезидетських міністрів і сформував уряд меншості з партією етнічних угорців. Цей уряд у парламенті підтримують і екс-комуністи.

Після того, як президент привселюдно пообіцяв у разі парламентського голосування проти нього, подати у відставку, прем’єр Терічану вимагає від нього виповнити цю обіцянку: «Я прошу Бесеску поважати його власне зобов’язання піти у відставку і припинити будь-яке здійснення президентських функцій, бо Румунія не може собі дозволити мати крім виконувача обов’язків президента ще й другого – тіньового президента».

Згідно з конституцією, обов’язки президента має перейняти голова Сенату.

55-літній Траян Бесеску залишається в Румунії одним із найпопулярніших політиків.

Парламентське рішення про усунення його з посади має бути закріплене всенародним референдумом про імпічмент президентові. Такий референдум має відбутися упродовж 30 днів після голосування. У понеділок рішення парламенту має затвердити Конституційний Суд.
XS
SM
MD
LG