Доступність посилання

ТОП новини

Останки солдатів Вермахту, які загинули у Другу Світову війну, перепоховають із сімферопольського парку на мальовничу околицю Севастополя


Володимир Притула Сімферополь, 20 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Останки солдатів Вермахту, які загинули у Другу Світову війну, перепоховають із сімферопольського парку на мальовничу околицю Севастополя. Про це зі владними структурами Криму домовилися представники німецького Народного Союзу, який опікується могилами німецьких солдатів по всьому світу.

Кримські урядовці сприятимуть Німеччині у проведенні пошукових робіт і перепохованні останків німецьких солдатів, які, за отриманими від істориків даними, під час Другої Світової війни були поховані в сімферопольському парку "Салгірка". Про це заявив під час зустрічі з директором Представництва Народного Союзу Німеччини з догляду за військовими похованнями в Україні Хансом-Ульріхом Шрадером кримський спікер Анатолій Гриценко.

Кримським шукачам, які розпочали розкопки в парку "Салгірка" 13 квітня, вже вдалося виявити останки 75 німецьких солдатів. Керівник благодійного фонду “Південь” Василь Рибка повідомив: “Це найбільше німецьке кладовище на сьогодні в Криму, де є поховання. Там зараз реально можна знайти загиблих солдатів і повернути їхні імена. І там поховані не тільки німці, а й італійці, австрійці, словаки та румуни”.

У радянські часи на місці поховань розбили парк...

За повідомленнями істориків, в парку "Салгірка" почали ховати в період важких боїв за Севастополь в 1941 році і захоронення тривали до вступу до Криму навесні 1944 року радянських військ. За архівними німецькими даними, кладовище поділене на 16 блоків і зберігає рештки близько чотирьох тисяч солдатів. У радянські часи на місці поховань розбили парк, заасфальтувати доріжки, збудували басейни і фонтани.

Німецька сторона, керуючись підписаною 1993 року Міжурядовою угодою між ФРН та Україною про догляд за могилами загиблих військовиків, має намір розшукати максимальну кількість і перепоховати останки своїх співвітчизників на єдине діюче німецьке військове кладовище під Севастополем.

Директор Представництва Народного Союзу Німеччини з догляду за військовими похованнями в Україні Ханс-Ульріх Шредер повідомив, що у Східній Європі загинуло до 3 мільйонів німецьких солдат: “Перепоховати їх в Німеччині неможливо. Тому ми створили в Україні 5 кладовищ, одне з них розташоване в Гончарному недалеко від Севастополя. Це дуже гарне кладовище у мальовничому районі. Скромно, але гідно зроблене і відповідає ідеям Народного Союзу Німеччини. І ми можемо там знайти кожну могилу. Якщо родичі приїдуть, то я можу показати, де похована кожна труна ”.
XS
SM
MD
LG