Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар ОБСЄ прибув до Киргизстану на кризові переговори, в країні допитують лідерів опозиції


Організація з безпеки і співпраці в Європі закликала до спокою в Киргизстані. Опозиційних діячів викликають на допити про їхню роль у заворушеннях у четвер, на які того дня обернулися опозиційні демонстрації.

Марк Перрен де Брішамбо вже мав розмову зі спікером парламенту Маратом Султановим. На черзі його зустріч із представниками неурядових організацій.

Організація з безпеки і співпраці в Європі закликала до спокою в Киргизстані.

Нинішній голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Іспанії Мігель Анхель Моратінос також закликав у суботу політиків Киргизстану до діалогу, щоб знайти вихід із протистояння.

Тим часом у Киргизстані допитали колишнього Прем’єр-міністра, а нині одного з опозиційних провідників Фелікса Кулова. Попереднього дня, в п’ятницю, він відмовився був прийняти повістку.

Виклики на допити надіслали ще кільком опозиційним діячам. Тим часом не повідомляють, чи їх уже допитали.

Усіх їх викликають на допити про їхню роль у заворушеннях у четвер, на які того дня обернулися опозиційні демонстрації в столиці Киргизстану Бішкеку.

Тоді міліцію, яка охороняла урядову будівлю, закидали камінням і пляшками. Міліція відповіла сльозогінним газом, а потім розігнала й мирну демонстрацію на площі неподалік.

Кількадесят осіб при цьому затримали; є повідомлення і про потерпілих.

Опозиція стверджує, що заворушення розпалили провокатори.

Після цих сутичок міліція в п’ятницю також конфіскувала випуски кількох опозиційних видань.

США висловили протест, бо друкарню, в якій здійснили обшук і вилучили газети, створила неурядова американська правозахисна організація «Фрідом Гаус» («Дім свободи»).

У Державному департаменті США цю подію назвали «цензурою».

Опозиція в Киргизстані протестує з закликами до відставки Президента і втілення конституційних реформ. Нинішні демонстрації почалися 11 квітня.
XS
SM
MD
LG