Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд далі розглядав справу з розпуском парламенту, мітинги в Києві вщухають, але не припинялися


Наталка Коваленко Конституційний Суд далі розглядав у суботу подання 53 народних депутатів щодо відповідності Основному Законові указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і продовжить цей розгляд у понеділок. Біля будинку Суду далі мітингували кілька тисяч прихильників і коаліції, і опозиції. А на майдані Незалежності акції вщухли.


Київ, 21 квітня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Конституційний Суд далі розглядав у суботу подання 53 народних депутатів щодо відповідності Основному Законові указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і продовжить цей розгляд у понеділок. Біля будинку Суду далі мітингували кілька тисяч прихильників і коаліції, і опозиції. А на майдані Незалежності акції вщухли.

Під стінами Конституційного Суду зібралися близько 5 тисяч прихильників коаліції та опозиції. Обидва мітинги розділив кордон міліції.

Мітингувальники обох таборів налаштовані мирно, стверджує учасник акції Анатолій Антонович із Харківщини.


Треба зробити так, щоб Україна була вільна і спокійна, щоб політики домовилися, щоб прийшли до одного спільного рішення. Вибори — так вибори, але не поспішати, зробити все обдумано… Приїхали за свій рахунок, а обідаємо за рахунок партії. Завтра поїдемо, посадимо городи і повернемося… На майданах виступаючі трошки не толерантно поводяться, обзивають депутатів гомосексуалістами. На майдані „Партії регіонів“ люди ведуть себе більш толерантно. Прапор тримаю з надписом БЮТ, але не підтримую депутатів, які ображали „сусідів“», — каже Анатолій Антонович.


Галина обожнює Януковича та його прибічників. Тому її дратують танці помаранчевих під гучну музику поруч та виступи біля мікрофона з образами в бік її лідерів, розповідає пенсіонерка.

«Я кинула город. У мене немає вже сил дивиться. Три роки вони бунтують, будоражать народ — ну скільки можна? Навіщо нам вибори — Ющенко ж сказав, що вибори були справедливі, а тепер йому не подобається Верховна Рада і треба всю Україну бунтувати? Я кинула все варене й печене. Ви не бачите, що все це несправедливо? Ви не бачите, що люди страдають? Нам набридло кожен день слухати оцю брехню, тому ми сюди й прийшли!» — каже Галина, колишній архітектор.

Чи є вже готове рішення Конституційного Суду?

Конституційний Суд України продовжуватиме працювати у пленарному режимі в понеділок, заявили в самому Суді після кінця засідання в суботу.

Представник Верховної Ради в Конституційному Суді Ярослав Мендусь заявив, буцімто частина суддів уже підготувала рішення про конституційність указу Президента щодо розпуску парламенту.

Сьогодні у суді він відмовився відповідати на питання одного з суддів Володимира Кампо. Суддя розкритикував поведінку Мендуся.

Напевно, Ярослав Мендусь недостатньо обізнаний у тому, як приймаються рішення в судах, припускає депутат від «Нашої України» Микола Катеринчук.

«Останнім часом у мене є впевнена думка, що рішення Конституційного Суду буде або в напрямку підтримки позиції указу Президента, або про все, крім цього указу. Я не думаю, що Конституційний Суд не буде звертати увагу на всі попередньо винесені ними раніше рішення. Як фахівець у конституційному праві я можу сказати, що указ Президента бездоганно виписаний з точки зору правової, юридичної і політичної. Підстав вважати, що хтось знає рішення, в мене немає. Але думка про позитивний результат на користь Президента в мене є стовідсотково. Акції протесту щодо невиконання указу Президента цілком логічні, а акції, пов’язані з тим, щоб не виконувати чинне законодавство і не помічати цей указ, — це штучна, непослідовна і до того ж слабка, політично невиграшна позиція. Крім протестної позиції опозиції, немає інших протестів. Ми бачимо спробу створити „Майдан“ для туристів», — заявив Катеринчук.

Коли припинять мітинги, не відомо

Дату точного припинення мітингів і демонстрацій передбачити важко, адже невідомі плани керівників цих акцій, говорить відомий правник і народний депутат від «Партії регіонів» Ярослав Сухий.

«Я, наприклад, знаю, що Партія регіонів покликала своїх людей, щоб забезпечити вільний доступ суддів Конституційного Суду до робочого місця і не допустити провокацій. Інша сторона робить усе, аби суспільство думало, що цей суд нехороший і не може ухвалювати рішення. Це серйозна загроза розвиткові процесів правового нігілізму у суспільстві, чого я не хотів би бачити в Україні. Я не знаю, скільки ще потрібно часу, щоб з’ясовувати просту істину, але коли винесуть рішення, акції припиняться. Я знаю інше: що деякі депутати України хворі на голову. Ніяких доказів, заяв чи фактів підкупів суддів ніхто не показував, тому такі огульні міркування стосовно підкупності суддів нічого доброго суспільству не дають. Я категорично заперечую проти таких голослівних тверджень».

Конституційний Суд продовжує розгляд справи щодо відповідності Конституції указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 5 скликання. На засіданні в суботу були присутні 17 із 18 суддів, не з’явився Віктор Шишкін. Причину його відсутності головний суддя не пояснив.

За станом здоров’я не прибув до зали також один із авторів подання — депутат-регіонал Юрій Мірошниченко.

Водночас на майдані Незалежності в суботу спокійно, припинилися концерти, розійшлись мітингувальники — вперше за останні декілька тижнів. Наметове містечко безлюдне.

Коли Партія регіонів планує продовжити протести на майдані Незалежності, організатори не повідомляють.

Матеріали до теми:

• Молодь на Майданах. Хто? За кого? Чому? • ФОТОРЕПОРТАЖ, 20.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи» • Юрій Луценко: Совість нації в парламент не ходить...

• “Двійка всім”: чи вплине на українських політиків резолюція ПАРЄ? • ПАРЄ закликала Україну вирішити конфлікт через вибори або через компроміс • Все крутиться довкола Конституційного суду; Мішель Платіні: «Польща і Україна заслужили цей чемпіонат» (європейська преса) • «…Верховна Рада буде неповноважною» — адвокат Сергій Власенко • Мандатом по парламенту
XS
SM
MD
LG