Доступність посилання

ТОП новини

ЄС збільшує співпрацю з Центральною Азією


Наталія Вікуліна Люксембург-Брюссель, 23 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз посилює співпрацю з центральноазійськими державами – Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменистаном і Узбекистаном. Так вирішили міністри закордонних справ країн ЄС під час обговорення проекту стратегії Євросоюзу щодо Центральної Азії.

Беніта Ферреро-Вальднер
Верховенство права, дотримання прав людини і демократизація – ось тільки деякі з пріоритетів, що їх визначив Євросоюз для посиленої співпраці з центральноазійськими країнами на індивідуальній і регіональній основі.

Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин і Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер зазначила: “Центральноазійські країни виявили інтерес зміцнити стосунки з нами, з Євросоюзом, і ми також зацікавлені у зміцненні наших відносин із Центральною Азією”.

Співпраця у різних сферах

Брюссель звертатиме більшу увагу і на інші галузі співробітництва з центральноазійськими країнами – енергетику і транспорт, довкілля, освіту, торгівлю. Разом із Таджикистаном, Казахстаном та іншими країнами Центральної Азії Євросоюз також хоче розвивати спільні проекти щодо захисту кордонів, боротьби з наркотиками і організованою злочинністю.

При цьому ЄС користуватиметься досвідом, накопиченим у регіоні ООН, ОБСЄ міжнародними фінансовими інституціями та іншими регіональними організаціями. Для розвитку діалогу з Центральною Азією Брюссель також збирається поглибити співпрацю з цими організаціями. Про все це йдеться у стратегії ЄС щодо Центральної Азії – цей документ Європейська Рада має затвердити у червні цього року.

Під пильним оком Євросоюзу

Водночас міністри закордонних справ країн ЄС нагадали, що продовжують уважно стежити за ситуацією в центральноазійських державах.

Так, учасники зустрічі вирішили, що Євросоюз розпочне регулярний діалог з Узбекистаном щодо дотримання прав людини. Міністри зауважили, що чекають на перше коло цих переговорів якомога скоріше.

Глави зовнішньополітичних відомств Євросоюзу вказали на багатообіцяючі перші кроки, які зробив уряд Туркменистану в галузі освіти і соціальних справ. Брюссель заохочує туркменський кабінет вжити необхідні реформи і висловив підтримку цим зусиллям, особливо в галузі дотримання прав людини, верховенства права, судової системи, освіти, охорони здоров''я і реформи сільського господарства.

Рада міністрів закордонних справ ЄС також закликала всі політичні сили в Киргизстані продовжувати політичний діалог, який дозволить новому уряду відповідати очікуванням киргизького народу проводити істотні реформи. Учасники зустрічі заявили, що Євросоюз готовий підтримати зусилля уряду Киргизстану, спрямовані на зміцнення конституційної, судової, правової і адміністративної систем у країні, щоб відповідати принципам міжнародного права і покращити соціальний стан та інвестиційний клімат.

Ферреро-Вальднер: “Ми заохочуємо уряд і всі політичні сили в Киргизстані іти шляхом політичного діалогу. Євросоюз, звичайно, готовий підтримати уряд у його зусиллях зміцнити систему верховенства права і покращити соціальну систему”.
XS
SM
MD
LG