Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі вже переймаються фінансами і можливостями щодо футбольного чемпіонату Євро-2012


Єва Поштар Варшава, 23 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польща починає готуватися до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. Ейфорія від минулотижневого рішення федерації УЄФА в Кардиффі минає. Настає час рахувати свої сили і фінансові можливості для проведення разом із Україною третьої за значенням у світі спортивної імпрези. Польський оргкомітет обіцяє очолити прем''єр-міністр Ярослав Качинський. Про стан і перспективи організації чемпіонату Радіо Свобода розповів голова польського штабу Євро-2012 Міхал Никовський.

М.Н.: Зараз ми чекаємо на офіційне затвердження на рівні уряду структур, які займатимуться організацією Євро-2012.

Р.С.: Чи стане прем''єр Ярослав Качинський головою польського комітету з підготовки Євро 2012?

М.Н.: Була така пропозиція. На нашу думку, тоді міг би створитись другий своєрідний Кабмін. Там були б міністри, відповідальні за окремі сектори економіки, мери міст-організаторів Євро, які будуватимуть стадіони. Крім того, буде штаб, який відповідатиме за відносини із федерацією УЄФА. Вважаю, що ці структури сформуються цього тижня.

Р.С.: Як виглядає справа фондів для організації Євро-2012? Чи можливі якісь проблеми?

М.Н.: Не думаю, що будуть проблеми з фінансуванням Польщею Євро-2012. Гроші обіцяні маємо, а також – чітке політичне рішення в цій справі.

Р.С.: У яку суму, на Вашу думку, обійдеться Польщі проведення Євро-2012?

М.Н.: Важко сказати. Це може бути 200 мільярдів євро. Ну, може, я трохи переборщив. Знаємо, що фонди Євросоюзу, призначені для Польщі до 2012 року, котрі можна також використати на чемпіонат, становлять 37 мільярдів євро. Ці кошти призначені на розвиток інфраструктури. Стадіон у Варшаві коштуватиме понад 400 мільйонів євро. Більші державні фонди для Євро-2012 можуть бути зафіксовані вже в бюджеті 2008 року. Над бюджетом працюватимемо у вересні-жовтні. Однак, поки що не володіємо остаточними даними про кошти, необхідні для проведення чемпіонату Європи з футболу в Польщі.

Р.С.: Хто, на Вашу думку, будуватиме в Польщі стадіони, дороги та готелі, оскільки в державі, за офіційними даними, бракує 150 тисяч будівельників?

М.Н.: Недавно змінено польські закони про сезонних робітників з України. Якщо в Україні прихильно зустрінуть цей факт, тоді ніщо не стоятиме на перешкоді, щоб українські будівельники прибули до Польщі.

Пан Никовський журиться не лише фінансами. У розмові з Радіо Свобода він говорить і про створення майбутнього гімну і талісману Євро-2012. Якщо Польща запропонує пісню "Гей, соколи", яка перегукується з книжкою Генрика Сенкевича про Хмельниччину, то як це сприймуть в Україні, риторично запитав Міхал Никовський.
XS
SM
MD
LG