Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд продовжить розгляд конституційності Указу Президента про розпуск парламенту в середу, 25 квітня


На засіданні у вівторок представник уряду в КС Василь Німченко відмовився відповідати на питання суддів, які заявляли про тиск на них. Раніше відповідати на питання цих суддів відмовилися і представники парламенту в Конституційному Суді Анатолій Селіванов та Ярослав Мендусь. У вівторок наприкінці дня судді заслухали представника ЦВК у КС Марину Ставнiйчук.


А у вівторок увечері КС заслухав представника Центральної виборчої комісії в Конституційному Суді Марину Ставнiйчук.

Цього ж дня на засіданні, яке відбувалося у відкритому режимі за участю усіх 18 суддів, представник уряду у КС Василь Німченко відмовився відповідати на питання суддів, які заявляли про тиск на них.

«Я ні в якому разі не піддаю сумніву їхню порядність чи професіоналізм, але є закон. Не допустимо робити будь-які заяви судді КСУ до закінчення розгляду справи», – зазначив Василь Німченко.

Раніше відповідати на питання цих суддів відмовилися і представники парламенту у Конституційному Суді Анатолій Селіванов та Ярослав Мендусь. У понеділок суддя КС Володимир Кампо запропонував проект ухвали про призупинення провадження у справі. За його словами, судовий процес перейшов у політичну площину.

Володимир Кампо: «Конституційний Суд України, як єдиний орган конституційної юрисдикції не наділений повноваженнями вирішувати цю справу по суті. Оскільки не має права втручатися в політичні питання діяльності Президента, Кабміну та Верховної Ради, встановлювати норми Конституції, інші нормативно-правові акти, заповнюючи наявні в них прогалини, які регулюють розподіл повноважень між законодавчою, виконавчою владою та Президентом України».

Як зазначив голова КС Іван Домбровський, проект ухвали, запропонований Володимиром Кампо, не може бути розглянутий на засіданні, що проводиться у відкритому режимі, а тільки в закритому режимі. «До цього ми повернемось тоді, коли прийде час», – зазначив Домбровський.

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко запропонував провести референдум у разi збереження конфлiкту пiсля рiшення Конституційного Суду: «Є указ президента, i його треба виконувати. Буде рiшення КС – його треба виконувати. Якщо конфлiкт не вичерпується – проводимо референдум».

На думку Миколи Томенка, такий референдум слід провести в червнi або липнi поточного року і перше питання повинно стосується того, чи виступають громадяни за достроковi парламентськi вибори, а друге питання має стосуватися конституцiйного устрою України.

Розгляд подання депутатів від коаліції про відповідність Основному Закону Указу Президента про припинення повноважень Верховної Ради Конституційний Суд розпочав 17 квітня.

Віктор Ющенко заявив минулої п’ятниці про можливе призупинення Указу про розпуск Верховної Ради для удосконалення виборчого законодавства.

Під стінами Конституційного Суду у вівторок й далі перебувало кілька тисяч прихильників коаліції та опозиції.

Матеріали до теми:

• Генпрокуратура відмовила в порушенні кримінальної справи проти судді Конституційного Суду Сюзанни Станік • Яка ідея може об’єднати українську націю? • Партійці просять – бізнесмени дають • Білоруський опозиціонер: «З політичного погляду Ющенко робить правильні кроки»
XS
SM
MD
LG