Доступність посилання

ТОП новини

“Стережись автомобіля!” Вперше в Україні ООН проводить тиждень безпеки дорожнього руху


Надія Шерстюк, Микита Моісеєв Щороку у світі більше 1 мільйона людей гине під час автокатастроф – дані ООН. При цьому Всесвітня організація охорони здоров”я застерігає: якщо не вжити заходів, то через 10 років кількість жертв ДТП збільшиться майже вдвічі. Чи зможе ООНівська ініціатива покращити ситуацію на дорогах? Чи лише ДАІ може вирішити проблеми безпеки руху?

ГЛАС НАРОДУ:
- Чи знаєте Ви правила дорожнього руху для пішоходів?
Світлана, 41 рік, інженер:
- Знаю. Переходити вулицю на зелене світло.
Андрій, 27 років, менеджер:
- Переходимо, дивимося - наліво спочатку, потім направо.
Ірина, 20 років, продавець:
- Так, звичайно. Переходжу, коли є світлофор, або підземний перехід, або "зебра". Коли ж водій порушує, я погрожую йому пальчиком: як негарно!
Ігор, 52 роки, заступник директора:
- Основне правило - перехід на зелене світло.
Віталій, 40 років, менеджер:
- Найзухваліші порушники руху- водії, а не пішоходи. Вони їдуть на червоне світло. Це треба знімати документальний фільм!


8 гривень штрафу або ж брелок від ДАІ

На цьому тижні автоінспекція працюватиме у звичайному режимі - тобто підсилених патрулів не буде, переконує начальник відділення профілактики ДАІ Євген Кравець. Єдина відмінність - інспектори прискіпливіше спостерігатимуть за дрібними порушеннями:

“Насамперед це пасок безпеки, це шолом для водіїв мотоциклів, це перевищення швидкості руху, керування у нетверезому стані. На цьому тижні ми будемо акцентувати на них увагу, попереджати і складати протоколи, які потім передаватимемо до суду”.

Батіг у вигляді штрафів — це лише частина програми ДАІ. Хоча самі водії вважають його радше батіжком, адже штраф за незастібнутий пасок безпеки — 8 з половиною гривень. Є в інспекторів і пряник - спеціальні заохочувальні сувеніри для ввічливих водіїв: брелоки, блокноти та кулькові ручки з символікою Державтоінспекції. Чи знають взагалі автомобілісти про цю тижневу акцію і чи отримав хтось із них маленький подарунок від даїшників, на перехресті в центрі Києва дізнавалась кореспондентка Радіо Свобода Леся Штогрин.

Працівник ДАІ на Хрещатику
(RadioSvoboda.Ua)
Рух на Бессарабській площі у центрі Києва інтенсивний завжди. Напевне, саме через ще працівників ДАІ тут зустріти можна доволі часто. Зараз їх троє на бойовому посту. Один контролює рух на дорозі, двоє інших відпочивають у спеціальній будочці , за тонованим склом. Говорити з журналістами працівники ДАІ відмовляються категорично: “Все! Я вам більше нічого сказати не можу.”

Петро працює таксистом на Хрещатику вже кілька років. Про посилення контролю за дорожнім рухом почув по радіо. Каже, що за останні два дні їздити по Києву стало спокійніше: “Нібито міліціонерів побільшало”.

Кількість даїшників зросла, помітив водій з 30-річним стажем Володимир. Але, на його думку, безпечніше від цього не стало: “Мені здається, грошей хочуть, мене перевіряли за останній тиждень тричі”.

За ту годину, яку я чергувала разом з співробітниками ДАІ на Бессарабській площі, смугастий жезл примусив зупинитися лише 2 машини.
Слухати:

З початку квітня 2007 року в Україні сталося 3216 ДТП, 467 людей загинуло, 4007 - травмовано.
(За даними Головного управління ДАІ)


Автокатастрофа на Волині: влада заборонила перевозити дітей без супроводу ДАІ

Глобальний тиждень безпеки руху почався в Україні та світі з 23 квітня. За сумною іронією, наприкінці тижня попереднього на Волині сталась аварія. Автобус, який віз школярів, зіштовхнувся з автівкою. У результаті загинули 17- річна школярка і водій машини з дитиною. За інформацією рівненської кореспондентки Радіо Свобода Валентини Одарченко, за кермом автобусу був директор сільського будинку культури, якого попросили підвезти школярів. Вибратись через вибиті вікна пощастило 10 учням. У законодавстві про дорожній рух ідеться про те, що патрульні машини повинні супроводжувати дітей у випадку звернень від учителів. Проте освітяни кажуть, що таке звернення було, але супровід склав міліціонер, який їхав у тій же машині, що й діти. Автобус зійшов з конвейера 26 років тому, експлуатувати таку машину на перевезення людей було практично неможливо. Декілька обласних чиновників, а також людина, яка проводила техогляд автобуса, вже втратили посади.

Пасок безпеки гарантує життя!

Андрій Шкіль
(RadioSvoboda.Ua)
Та чи вирішить це загальну проблему безвідповідальності водіїв? Народний депутат Андрій Шкіль, який нещодавно був учасником ДТП із жертвами, каже, що частина водіїв здатні самовиховуватись, а частину - треба виховувати: “Треба ще раз переглянути ухвалені постанови розташування знаків, світлофорів, пішохідних переходів, тому що, коли перехід іде через шість смуг швидкісного руху, це неправильно. Перенести в категорію кримінальної відповідальності перебування за кермом у нетверезому стані. Необхідно збільшити суму штрафів. У нинішньому парламенті марно сподіватися, що депутати це ухвалять”.

Олексій Мочанов
(mochanov.com)
Українського гонщика Олексія Мочанова, чемпіона України та Росії, володаря понад десяти швидкісних рекордів, так само, як і Андрія Шкіля, врятував ремінь безпеки. І хоча після аварії він півтора місяця не міг рухатись, а потім ще півтора— заново вчився ходити, однак лишився живим, і став позитивніше дивитися на життя . А також перетворився, за його словами, на “більш соціально відповідальну ” людину : “Я зараз набагато більше звертаю увагу людей на те, що треба користуватися пасками безпеки, на те, що дітей треба возити у дитячому сидінні. Якщо випили трохи, краще викликати таксі або “драйвера” – водія.”

Якщо говорити про українські закони, то вони навряд чи допомагають покращувати безпеку на дорогах, адже зараз вони м’якші, аніж сім років тому. Це пом’якшення позначається на кількості смертей на дорогах, каже Віталій Гребньов з Центру громадських зв’язків ДАІ.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG