Доступність посилання

ТОП новини

Моя політика: що потрібно, аби якісно “перезавантажити” українську політику?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гост Свободи: Олег Ляшко – народний депутат (фракція Блок Юлії Тимошенко); Володимир Лановий – народний депутат (фракція "Наша Україна"); Дмитро Святаш – народний депутат (фракція Партія регіонів); Равіль Ісламов – підприємець (м. Ізмаїл, Одеська область)

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: За тривалістю спроба розв’язати кризу скоро нагадуватиме будівництво помаранчевої коаліції у парламенті.

Інтрига зникає, дійові особи і публіка потроху втрачають інтерес.

Якщо судити з останніх заяв, то до ідеї позачергових виборів до Верховної Ради пристають майже усі ключові політичні сили.

От сьогодні у Секретаріаті Президента розпочалися знову консультації щодо перевиборів.

Що треба встигнути зробити до них, якщо такі відбудуться? І головне питання, що треба зробити, щоб вони принесли якісні зміни у політику?

Перевибори вже стають компромісним варіантом для ключових гравців на політичному Олімпі, судячи з переговорів, судячи із заяв у пресі, спікерів, наприклад, Партії регіонів?

Для чого переговори, якщо треба чекати на рішення КСУ? Дмитро Святаш: Я не бачу перевибори як такі, що можуть стати компромісом у переговорах між коаліцією і опозицією.

Те, що говорять люди, то можна говорити що-завгодно, але це не офіційна позиція партії. Якщо це хтось із наших спікерів сказав, то це його власна позиція, вона не ухвалена ні з’їздом, ні зборами фракції.

Я вважаю, що крапку має поставити КСУ. Вже на підставі його рішення ми будемо вести подальші переговори і знаходити якісь компроміси. Якщо КСУ вирішить, що указ Президента конституційний, ми будемо говорити про те, як провести ці вибори. Якщо він скаже, що він неконституційний, то ми будемо вести переговори на інші теми.

Пане Лановий, на Ваше відчуття, хилиться ситуація до того, що довкола перевиборів буде полягати компроміс?

Володимир Лановий: Я сказав би, що це бажаний варіант, для всього суспільства це бажаний варіант. Бо після виборів ніхто нічого говорити вже більше не буде, скривджувати, опротестовувати якісь рішення не буде, тому що своє слово сказали виборці.

Сьогодні ж можна по-різному тлумачити різні події, різні документи, різні закони, різні укази, в тому числі Указ Президента.

Я думаю, що КСУ в принципі має розглядати суперечки, а не тлумачення окремих документів. Суд по своїй ролі є третейською стороною в конфлікті. В даному випадку я думаю, що найкращим об’єктивним варіантом було б визнання КСУ, що Указ Президента не підпадає під його юрисдикцію.

Дмитро Святаш: Я переконаний у тому, що пряме і головне завдання КСУ, бо він має трошки відмінність від суддів звичайного судочинства, то це, скажімо, перевіряти на дотримання Конституції тих чи інших нормативних документів. Тобто, це і укази Президента, це і постанови ВР, це і інші нормативні документи. Тому це його прямий обов’язок вирішити, чи відповідає цей документ Конституції, чи не відповідає. Інакше я не бачу, в чому сенс тоді КСУ.

Володимир Лановий: Я нагадаю, що в Конституції прописано, які документи підлягають розгляду КСУ, а укази не підпадають під компетенцію розгляду КСУ.

А для чого тоді ваші представники ходять на переговори, пане Святаш?

Дмитро Святаш: Скажімо так, якщо переговори призначаються, якщо, може, опозиція хоче визнати Указ Президента таким, який має бути відкликаний... Хто зна? Тому наші представники мають піти на переговори, почути іншу сторону, ми маємо говорити з іншою стороною. А домовимося ми чи не домовимося, то це вже результат цих переговорів.

Пане Ляшко, для чого переговори?

Олег Ляшко: Насправді все дуже просто.

Ми все рівно нічого не знаємо, що в результаті них відбувається, суспільство не знає...

Олег Ляшко: Та все ми знаємо. А от те, що суспільство не знає, то це проблема. Бо ті, хто ходить на переговори, я маю на увазі від влади, мовчки через чорний вихід виходять і нічого не повідомляють журналістам.

Для чого коаліції потрібні переговори? Вони, звичайно, погоджуються на дострокові парламентські вибори. Абсолютно очевидно, що ці вибори будуть. Зараз лише йде торг за дату проведення виборів, коли будуть ці вибори.

А за посади? Оці останні повідомлення про те, щоб поміняти Мороза на Богатирьову, Азарова ще на когось, Балогу ще на когось... Що це за торг? Є таке?

Олег Ляшко: З приводу цих підкилимних ігор, куди кого поміняти, то насправді нас це не цікавить, ми цим не займаємося.

БЮТ не цікавить?

Олег Ляшко: БЮТ, звичайно, не цікавить.

Я хочу про дату сказати, бо це дуже важливо, щоб люди розуміли, що відбувається в країні. Або вибори, так як ми наполягаємо, зважаючи на те, що коаліція фактично зірвала проведення виборів 27 травня, або ці вибори будуть не пізніше 17 червня...

А чому коаліція зірвала?

Олег Ляшко: Їхні представники раптом захворіли в ЦВК, вони саботують законний Указ Президента, вони відмовляються його виконувати...

Але ж вони очікують рішення КСУ.

Олег Ляшко: КСУ може півроку приймати рішення. То що, не виконувати Указ Президента, хай в нас півроку не буде ВР чи два роки її не буде?

Дайте я про дату виборів скажу. Це дуже важливо!

Ми наполягаємо на тому, щоб вибори відбулися якнайшвидше, оскільки країна не може бути без законного, легітимного парламенту.

Коаліція погоджується на вибори, але за умови, що вони будуть у жовтні. Чому у жовтні? Бо сьогодні вони у Держбюджеті акумулюють величезні кошти, які, як і перед президентськими виборами 2004 року, за місяць до виборів кинуть людям подачки у вигляді начебто підвищення зарплат і пенсій, таким чином розраховують купити голоси виборців. От за що йде торг зараз!

Дмитро Святаш: Я категорично хочу заперечити вислови свого колеги, вони дуже безапеляційні, бо реально ми не погоджуємося на проведення виборів. Це по-перше. Тобто, не треба вводити в оману слухачів.

По-друге, парламент, який сьогодні є, він легітимний і буде легітимним доти, допоки не прийме присягу новий парламент. Тому в державі існує законодавча гілка влади, бо ніхто не відміняв безперервність мандата.

По-третє, що стосується підвищення зарплати, то свого часу ВР прийняла постанову, коли ми приймали закон “Про Державний бюджет на 2007 рік” щодо підвищення мінімальної зарплати та пенсії по підсумках першого кварталу. Ми це зробили, пенсії підняти, і будемо поступово йти не у вигляді подачок, а у вигляді соціальної політики уряду.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко переніс позачергові вибори до Верховної Ради на 24 червня • Опозиція та коаліція за столом • У Європарламенті пройшли дебати щодо ситуації в Україні • Неповнолітні майдани або проти чого протестують школярі? • Яка ідея може об''єднати українську націю? • Партійці просять – бізнесмени дають • Білоруський опозиціонер: «З політичного погляду Ющенко робить правильні кроки»

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG