Доступність посилання

ТОП новини

Бориса Єльцина поховали поряд з російськими інтелектуалами


Василь Зілгалов Прага, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Москві на Новодівичевому цвинтарі поховали першого президента Росії, який помер у понеділок на 77 році життя. Прощатися з Борисом Єльциним приїхало чимало колишніх світових лідерів, серед яких екс-президенти США Біл Клінтон і Джордж Буш-старший, а також колишній радянський лідер Михайло Горбачов та колишній британський прем‘єр Джон Мейджор. Від Європейського Союзу була комісар Беніта Ферреро-Вальднер, а Україну на церемонії прощання з Єльциним представляв Прем‘єр Віктор Янукович. Сьогоднішній день у Росії був проголошений днем жалоби, скасовані розважальні телевізійні програми, хоча більшість росіян ставляться до постаті Єльцина неоднозначно.

Гроб з тілом Бориса Єльцина виносять з Храму Христа Спасителя

Спостерігачі вважають символічним, що церемонію прощання з Борисом Єльциним проводили в Храмі Христа Спасителя. Храм цей був підірваний за наказом диктатора Йосипа Сталіна і на його місці довгий час функціонував плавальний басейн, допоки Борис Єльцин не розпорядився відновити цей храм.

«Він дав відчуття, що ти людина»

За два дні прощання з покійним президентом Росії через храм пройшло тисячі людей з квітами й сльозами. Чимало людей висловлювалися про Єльцина як головного руйнівника радянської системи.

Одна із учасниць прощання з першим президентом Росії сказала Радіо Свобода: «Ось я, наприклад, згадую 1991 рік. Він дав відчуття, що ти людина. Оце найголовніше».

Колишній британський прем‘єр Джон Мейджор (Л), екс-президенти США Джордж Буш-старший (Ц) та Біл Клінтон (П) на церемонію прощання з Борисом Єльциним в Храмі Христа Спасителя
Деякі колишні вороги Єльцина, його політичні суперники, також прийшли на похорон, залишаючи у минулому образи і ненависть.

Так Олександр Руцкой, колишній віце-президент, що виступив у 1993 разом з багатьма політиками проти президента Росії, сказав журналістам при виході з Храму Христа Спасителя: «Шкода Бориса Миколайовича. Тому що як до людини я до нього ставився і ставлюся дуже добре. Тому що все, притаманне добрій людині, він мав. А що стосується політичної ситуації, яка була у минулому, це історія. І від цього нікуди не втечеш».

Росіяни кажуть, що було більше шкоди, аніж користі

Тим часом чимало росіян нині вважають, що Єльцин штовхнув країну в хаос і віддав її на поталу жменьці «нових русскіх». За опитуванням відомого в Росії соціологічного центру Левади, 70 відсотків росіян вважають, що час Єльцина приніс більше шкоди, аніж користі.

Але до оцінок ролі Бориса Єльцина, мабуть, будуть звертатися ще не раз, коли вже стихнуть похоронні мелодії.

Матеріали до теми: • Спроби оцінок спадщини Боріса Єльцина. Він був більше руйнівником чи творцем? Головна помилка – обрання наступником Путіна? • Борис Єльцин – людина, яка поховала комунізм. У Києві все більше ознак угоди між президентом і прем''єром. (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG