Доступність посилання

ТОП новини

Естонські прикордонники заборонили в’їзд латвійським журналістам на територію Естонії. Мотив – загроза державній безпеці країни


Людмила Пилип Рига, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У ніч на середу естонські прикордонники не дозволили в’їхати в Естонію дев’ятьом особам, серед яких були члени Латвійського антифашисткою комітету та журналісти російськомовних видань Латвії. Естонія запровадила посилені заходи контролю на кордоні у зв’язку із запланованим на 25 квітня початком робіт із перепоховання останків радянських воїнів біля пам’ятника Бронзовому солдату в центрі Таллінна. Представники прикордонного департаменту Естонії зазначають, що заборона на в’їзд була мотивована можливим зв’язком латвійців з екстремістськими угрупованнями. У свою чергу латвійські журналісти мають намір звернутися з позовом до Європейського суду з прав людини.

Журналістка латвійської газети „Вісті сьогодні”, громадянка Латвії Олена Слюсарєва розповіла Радіо Свобода про перебіг подій на естонському прикордонному пункті Ікла, учасницею яких вона була.

Олена Слюсарєва: „Ми приїхали на кордон вночі о 12 годині. У нас взяли паспорти, довго перевіряли, нічого не пояснюючи. Приблизно опів на третю ранку повідомили, що нам в’їзд в Естонію заборонено. З тієї причині, що ми, тобто кожний з нас, представляємо загрозу безпеці держави. Хоча я показувала свою прес- картку, нас було троє журналістів, це не допомогло”.

У прикордонників свої аргументи, а МЗС наразі мовчить

У свою чергу представники прикордонного департаменту Естонії зазначають, що заборона на в’їзд в їхню країну представників Латвійського антифашистського комітету та журналістів проросійських латвійських видань „Час” та „Вісті сьогодні” пов’язана з тим, що в естонської сторони є усі підстави вважати цих осіб наближеними до екстремістських угруповань.

Поки що МЗС Естонії не прокоментував згадану подію.

Тим часом прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп повідомив, що пам’ятник загиблим в роки Другої Світової війни (Бронзовий солдат) до 9 травня буде на звичному місці – в центрі Талліна. Керівник естонського уряду наголосив, що поки є лише офіційне рішення розпочати розкопки, а розпорядження щодо знесення пам’ятника буде залежати від їхніх результатів.
XS
SM
MD
LG