Доступність посилання

ТОП новини

Перші реакції на перенесення виборів


Тетяна Ярмощук Київ, 26 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дострокові вибори до парламенту перенесені на 24 червня. Відповідний Указ підписав Президент.


Позачергові вибори до Верховної Ради таки відбудуться. Однак не 27 травня, а 24 червня. Про свій Указ Президент Віктор Ющенко оголосив учора, після 9-ої вечора: “Минув уже місяць, як у Верховній Раді України переформатовано коаліцію всупереч Конституції. Відтепер Президент України повною мірою може реалізувати своє право розпустити парламент на підставі статті 90 Конституції України. Я переконаний у юридичній правоті і політичній необхідності такого рішення. Переконаний, що це рішення розуміє українське суспільство, розуміють відповідальні українські політики, розуміє народ”.

Представники коаліції заявляють, що новий Указ Президента нічого не змінює і все одно потрібно дочекатися рішення Конституційного Суду, який наразі встановлює конституційність попереднього президентського Указу. Представник Партії регіонів Володимир Зубанов в інтерв’ю журналістці Радіо Свобода сказав: “Вже відомо, що 27 травня вибори не відбудуться технічно. А у Конституції немає такого, щоб призупинити дію Указу. Тобто, Президент не міг призупинити Указ, і щоб зберегти обличчя, він запропонував народу новий Указ”.

На думку ж опозиції, новий Указ Президента є цілком логічним та правильним. Нашоукраїнець Михайло Поживанов в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: “Минув термін, відколи Верховна Рада легітимно на засідання не збиралася, і тому він, у той же час посилаючись і на 90-ту статтю Конституції, підписав абсолютно новий Указ і призначив за 60 діб дострокові вибори ”. Указ про розпуск Верховної Ради п’ятого скликання Президент підписав 2 квітня. Коаліція та уряд відмовилися виконувати президентський Указ і звернулися до Конституційного Суду, щоб той визначив його конституційність. Судове засідання розпочалося 17 квітня.
XS
SM
MD
LG