Доступність посилання

ТОП новини

Американські політичні баталії


Сергій Куделя Вашингтон, 26 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У США загострюється політичне протистояння між демократичною більшістю Конгресу та Адміністрацією Президента Буша. Деякі демократи у Палаті Представників вимагають імпічменту віце-президента США Діка Чейні та викликають для надання свідчень Державного Секретаря Кондолізу Райс.

Законодавці з Демократичної партії використовують контроль над обома палатами Конгресу США, щоб розслідувати дії Адміністрації Буша напередодні іракської війни.

Голова комітету контролю Палати Представників Генрі Вексмен вже чотири роки намагається змусити Кондолізу Райс надати свідчення конгресменам. Він вважає, що Райс повинна пояснити ступінь своєї причетності до виступу Президента Буша, в якому він обвинуватив Саддама Хусейна у спробах придбати уран. Саме це обвинувачення було однією з підстав для початку американського воєнного вторгнення до Іраку. Лише згодом стало відомо, що ці закиди проти Саддама Хусейна ґрунтувалися на неперевіреній інформації, яка піддавалася сумніву американськими розвідниками. За словами Вексмена, Кондоліза Райс послідовно відмовлялася прибути до його комітету для надання роз’яснень.

Комітет з більшістю голосів конгресменів від Демократичної партії надіслав до Державного Департаменту офіційну повістку з вимогою з’явитися на Капітолійського пагорбі. Тепер Райс нестиме адміністративну відповідальність у випадку подальшого нехтування вимог законодавців.

Після рішення конгресменів речник Держдепу Том Кейсі заявив, що Райс проведе консультації із Білим Домом щодо доцільності надання нових свідчень. Як заявив Кейсі, Держсекретар вже неодноразово публічно відповідала на усі запитання пов’язані з її роллю у підготовці до іракської війни, зокрема і у свідченнях на Капітолійському Пагорбі.

Окрім Райс, іншою мішенню для демократів цього тижня став віце-президент Дік Чейні.

Один з претендентів на президентську посаду від демократичної партії конгресмен Денис Кусинич звернувся із офіційною вимогу до керівництва Конгресу розпочати процедуру імпічменту другої посадової особи у США. Він обвинувачує Чейні у перекрученні розвідувальних даних та тиску на ЦРУ з метою розпочати воєнні дії проти Іраку: “Річард Чейні цілеспрямовано маніпулював розвідувальним процесом для того, щоб ввести в оману громадян та Конгрес США. Він сфабрикував загрозу від зброї масового ураження в Іраку для того, щоб виправдати використання сили проти іракського народу, що зашкодило нашій національній безпеці”.

Однак не лише республіканці, але й навіть однопартійці Кусинича скептично поставилися до його дій. Деякі з них жартують, що Деніс Кусинич швидше стане президентом, ніж буде ухвалений запропонований ним імпічмент Чейні. І демократи, і республіканці визнають, що відносини між двома гілками влади будуть і надалі загостюватися.
XS
SM
MD
LG