Доступність посилання

ТОП новини

Чи є життя в сузір’ї Терезів?


Сергій Драчук Прага, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Європейські астрономи стверджують, що відкрили першу поза межами нашої Сонячної системи планету, доволі схожу на Землю й потенційно придатну для виникнення на ній життя. Це відкриття називають важливим кроком у пошуку життя у Всесвіті. А проте вчені застерігають, що їхній оптимізм може виявитися й передчасним.

Планета Gliese 581 c на тлі червоного карлика Gliese 581, як її уявляє собі художник. Самої планети ніхто ще не бачив — її «обчислили».
Міжнародна група вчених із Європейської південної обсерваторії вважає, що нововідкрита планета якраз відповідає умовам, за яких там може виникнути життя.

Клаудіу Мелу, працівник Європейської південної обсерваторії (ESO) в Чилі.
Про значення цього відкриття розповів на прес-конференції в Сант’яго, столиці Чилі, де розташовані телескопи Європейської південної обсерваторії, астроном Клаудіу Мелу: «Це вперше відкрили планету з масою, близькою до маси Землі — не такою самою, але близькою, і ще й на такій відстані (від своєї зірки), яка дає змогу вважати, що там є вода в рідкому стані».

Планета разом зі ще однією чи двома більшими обертається навколо зірки з сузір’я Терезів, відомої як Gliese 581. Ця зірка — так званий червоний карлик, уп’ятдесятеро холодніший за наше Сонце. Але й розташована планета вчотирнадцятеро ближче до своєї зірки, ніж Земля до Сонця. Відтак, вважають учені, температури на її поверхні мали б бути поміж нулем і 40 градусами за Цельсієм. Це означає, що на ній може бути вода, визначально важлива для виникнення органічного життя.

Майже як Земля

Планет поза межами Сонячної системи відомо вже понад 200. Але переважна більшість їх — газові велетні на кшталт Юпітера. Лише трохи більше як десяток можна хоч умовно порівняти з такою малою за космічними мірками планетою, як Земля.

Професор Мішель Майор із обсерваторії Женевського університету в Швейцарії, один із керівників нинішнього дослідження.
Нововідкрита ж планета цілком порівнянна з Землею, каже один із керівників нинішнього дослідження, професор Мішель Майор із обсерваторії Женевського університету: «Ми відкрили планету з дуже малою масою. Власне, з найменшою масою з-посеред досі відкритих. Вона лише вп’ятеро більша від маси Землі. Ця планета, ймовірно, скеляста, може, разів у півтора більша за розміром від Землі — планета з дуже малою масою, яка обертається навколо своєї зірки з періодом у 13 днів».

Учені також припускають, що планета, рік на якій триває лише 13 земних днів, може бути вкрита океанами. Припускають — бо самої планети ніхто ще не бачив: її «обчислили».

Чи справдяться очікування?

Випромінювання зірки цілком перекриває світло, яке могло б дістатися до Землі, відбите від самої далекої планети. Тож для відкриття таких планет користуються непрямим способом: за допомогою спеціального телескопа виявляють незначні коливання самої зірки, що їх викликає обертання планети навколо неї.

Учені сподіваються, що з часом зможуть заекранувати випромінювання зірки і таким чином зробити спектроскопічний аналіз світла, що відбивається від планети. Такий аналіз дасть змогу певніше визначити, чи дійсно на ній є вода, а можливо, вже й життя.

А тим часом, попереджають вони, йдеться лише про оптимістичні припущення.
XS
SM
MD
LG