Доступність посилання

ТОП новини

Бронзовий солдат у Талліні посилює суперечку між Естонією і Росією


Людмила Пилип Рига, 26 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Талліні розпочались підготовчі роботи для проведення ідентифікації поховань біля пам’ятника радянському воїну. Водночас відповідні державні установи ще не ухвалили рішення про дату та місце перепоховання останків, а також демонтажу пам’ятника. Естонська держава готова передати після ідентифікації останки похованих воїнів радянської армії їхнім родичам, як це передбачає Женевська конвенція.

Сьогодні ділянка біля монумента радянському воїну, або, як ще кажуть "бронзовому солдату", на пагорбі Тинісмяги в Талліні була накрита тентом та огороджена, оскільки найближчими днями тут розпочнуться археологічні розкопки та ідентифікація останків загиблих воїнів.

Поліція затримала радикалів

Члени радикального руху „Нічна варта” зробили спробу перешкодити проведенню підготовчих робіт і не підпорядкувалися вимогам поліції, яка змушена була їх затримати. Також був перекритий пішохідний тунель на площі Вабадузе у зв’язку з можливою загрозою вибуху. Однак, як з’ясувалося, паніку викликала лише порожня пляшка.

За повідомленням Міністерства оборони Естонії, на сьогодні є лише офіційне рішення розпочати розкопки, а розпорядження щодо точної дати й місця перепоховання останків та знесення пам’ятника буде залежати від їхніх результатів.

Про це також заявив і мер Таллінна Едгар Савісаар: „Як мені відомо і як говорив міністр оборони, поки що уряд не ухвалив рішення щодо перенесення пам’ятника з Тинісмяги. Не виключаю, що таке рішення може бути”.

Розкопки біля пам’ятника Бронзовому солдату проводяться відповідно до розробленої Інтерполом інструкції та згідно із загальними правилами судової медичної експертизи й антропології. Увесь процес відкриття поховань задокументують. Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп зазначив, що розкопки на Тинісмяги необхідні для того, щоб припинити ходіння людей по могилах, оскільки поховання і сам пам’ятник розташовані неподалік від зупинки громадського транспорту.

Росія незадоволена і пригрозила економічними санкціями

Російській владі була надана повна інформація про перебіг підготовчих робіт. Окрім цього, росіянам було запропоновано направити свого представника для спостереження за проведенням розкопок. Про це повідомив прес-секретар Міністерства оборони Естонії Маріс Міко.

Однак російська сторона вкотре висловила своє незадоволення ситуацією навколо пам’ятника Бронзовому солдату. Перший віце-прем’єр Російської Федерації Сергій Іванов навіть заявив про можливість застосування економічних санкцій проти Естонії.

У свою чергу поліція безпеки Естонії підтверджує інформацію про те, що почастішали зустрічі російських дипломатів, які працюють в Естонії, із радикалами з числа захисників Бронзового солдата.

Комісар поліції Мартін Арпо вважає, що Росія таким чином намагається вплинути на внутрішньополітичну ситуацію в Естонії та дестабілізувати її. З цього приводу МЗС Естонії зазначив, що така діяльність російських дипломатів не узгоджується з загальновизнаними дипломатичними нормами.

Матер?али до теми:

• Парламент Естонії ухвалив Закон про знесення заборонених споруд, у тому числі комуністичних. • Чи поліпшить візит екс-прем''єра Росії Євгена Примакова до Риги російсько-латвійськї відносини? У Латвії сподіваються. • Росія засуджує естонський закон про перепоховання останків радянських військових. • Закон забезпечить законодавчу базу для знесення пам''ятника Воїну-визволителю в центрі Таллінна, вважають аналітики.
XS
SM
MD
LG