Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США підтримав виведення військ з Іраку до квітня 2008 року


Сергій Куделя Вашингтон, 27 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Обидві палати Конгресу США ухвалили вчора законопроект, який передбачає виведення більшості американських військ з Іраку до квітня наступного року. Його підтримали переважно законодавці з Демократичної партії. Президент США Джордж Буш, який неодноразово виступав проти зменшення в Іраку американської військової присутності, обіцяє накласти вето на цей законопроект вже наступного тижня. Як відзначають оглядачі, це буде другим випадком використання Бушем права вето за сім років його президентства.

Майже сто мільярдів доларів потребує Пентагон цього року для додаткового фінансування американської військової присутності в Іраку. Обидві палати Конгресу США погодилися надати ці гроші, але за умови, що американські війська будуть виведені з Іраку вже наступного року.

Згідно законопроекту, розробленого лідерами Демократичної партії, перші військові підрозділи залишать Ірак вже цього жовтня. А остаточне виведення американських військ повинно бути завершене до кінця березня. Вже наприкінці наступної весни в Іраку залишаться лише декілька тисяч американських військових для охорони цивільних об’єктів та підготовки іракських вояків. Окрім того, законодавці встановили низку вимог до іракського уряду, від вчасного виконання яких залежатиме і розмір подальшої американської допомоги Іраку.

Демократи не мають достатньої підтримки серед республіканців аби подолати президентське вето

Законопроект був ухвалений здебільшого голосами демократів, і лише декілька республіканців в обох палатах виступили на його підтримку. Лідери Демократичної партії вважають, що законопроект відповідає прагненню більшості американців, які підтримують негайне виведення з Іраку американських вояків. За словами сенатора Теда Кеннеді, США не повинні брати участь у громадянській війні у цій державі. Проте, республіканці вважають, що наслідком ухвалення цього законопроекту буде остаточна поразка Сполучених Штатів в Іраку. Речниця Білого Дому Дана Періно заявила, що дата виведення військ з Іраку, визначена законопроектом, буде насправді датою капітуляції США. Тому, за її словами, Президент Буш накладе вето на цей законопроект.

Як відзначають оглядачі, зараз демократи не мають достатньої підтримки серед республіканців аби подолати президентське вето. Однак, наступного тижня у різних містах США відбудеться низка протестних акцій з метою переконати республіканських законодавців підтримати законопроект. І все ж політики з Демократичної і Республіканської партій вже проводять переговори у пошуках компромісу. Ним може стати такий законопроект, в якому збережена вимога про початок виведення з Іраку військ, але відсутні часові рамки її виконання. Як стверджують посадовці у Пентагоні, за відсутності рішення Конгресу військові матимуть достатньо грошей для фінансування воєнних операції в Іраку лише до середини літа.
XS
SM
MD
LG