Доступність посилання

ТОП новини

Ранковий гість: кінодраматург, режисер і сценарист Олександр Давиденко


Надія Степула Київ, 27 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 27 травня ввечері відбудеться прем’єра фільму «Коні, коні, ви знову зі мною» – четвертого з «Чорнобильського циклу» кінорежисерів Давиденків – Георгія та Олександра, батька і сина. У фільмі розгорнуто сюжет про життя в Зоні відчуження – людей, фауни, флори. Автори зосередили увагу на болючих проблемах, які залишаються по 21 році Чорнобильської катастрофи. Зокрема, браконьєрський відстріл коней Пржевальського, завезених сюди в рамках наукової програми «Фауна», яка діє вже 7 років.

У фрагменті фільму мовиться: «21 рік минув з того дня, коли увесь світ здригнувся від жахливої звістки. Нещадний ядерний джин вирвався з реактора 4-го енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Джина приборкали…Та лиха він встиг накоїти чимало…«А жити треба..», «Пробач мені, Поліське!» - скільки ще фільмів мушу створити, щоб вгамувати цей біль? «Катарсис. Очищення»…

Р.С.: Георгій Давиденко, відомий кінорежисер, продовжує творити магічне мистецтво кіно, приділяючи велику увагу темі Чорнобиля. Олександр – режисер і сценарист – працює у тандемі з батьком. Хоч…

О.Д.: …робити кіно в Україні невигідно.

Р.С.: Але Ви все-таки робите.

О.Д.: Жити треба… Так, до речі, називається один з фільмів нашого «Чорнобильського циклу». Якщо українське кіно й не мертве, воно перебуває в коматозному стані. А кіно ж – як будь-яке мистецтво і культура взагалі, це не нафта, не зброя, не метал і нерухомість… Але (сміється) я все ж таки в 17 років прийшов у кіно і мені не хочеться займатися чимось іншим.

Р.С.: Пане Олександре, розкажіть про фільм «Коні, коні, ви знову зі мною».

О.Д.: Якщо щось і вийшло у нас, то це, певно, завдяки любові до цієї землі. Адже автор – Георгій Давиденко, мій батько, він уродженець Поліського, а це зараз…

Р.С.: Зона відчуження…

О.Д.: …Чорнобильська Зона. На нинішніх картах географічних України селища Поліського немає. З приводу фільму.. - з цього «Чорнобильського циклу» це 4-й фільм, який ми спільно з батьком робили. «Коні, коні, ви знову зі мною» знімався на замовлення державної телерадіокомпанії «Культура» нашою студією невеличкою – «Просвіт кіно» - присвячено долі диких коней Пржевальського, яких наприкінці 90-х років було завезено з Асканія-Нової до Чорнобильської Зони. Це робилося згідно з науковою програмою «Фауна» . Ми в 2001 році вперше познайомилися з цими кониками, з їхнім ватажком на прізвисько «Випад». А чому ми повернулися до цієї теми? Тому, що не все гаразд у Зоні… з цими кіньми… Ми дізналися, що поголів»я почало зменшуватися. Хоча до цих пір воно постійно зростало, з року в рік. Там просто зараз ідеальні умови – як не дивно, для тваринного світу склалися ідеальні умови. Для диких коней в природніх умовах ворогів немає.

Р.С.: А вовки?

О.Д.: Вовки їх обходять, тому що вони тримаються табунами. Але, на жаль, з»явився ворог в особі «людини зі зброєю», цих «двоногих хижаків»…. Їх просто відстрілюють. Тому ми хотіли цим кіном привернути увагу до проблем на території Зони відчуження. Ми взяли долю цих диких коней, тому що вони – теж переселенці. Але переселенці не з Зони, а – в Зону.

Р.С.: Пане Олександре, що ще може зробити кіно – саме це кіно?

О.Д.: Перш за все – привернути увагу до тих питань, проблем, які хвилюють нас . І, можливо, багато людей задумаються про те, що зберегти і тваринний, і рослинний світ – означає зберегти себе. Ми апелюємо перш за все до серця людини, звісно, і до розуму, але перш за все – до почуттів, відповідальності за все, що навколо.

Р.С.: Режисер Олександр Давиденко (йому 49-й рік) створив 26 фільмів, до більшості яких сам написав сценарії. Працює в тандемі з батьком – відомим кінорежисером Георгієм Давиденком. Виступає часто і кінооператором, і автором-режисером, і продюсером.

До «Чорнобильського циклу», окрім «Коні, коні, ви знову зі мною…», належать фільми «Катарсис. Очищення» (2001), «А жити треба…» (20001), «Пробач мені, Поліське!» (2004). Працює Олександр Давиденко разом із батьком Георгієм і в інших жанрах – кінофантазії з літературними алюзіями «Солодкі сни», створює науково-популярні, документальні, художньо-пізнавальні, публіцистично-документальні стрічки, в яких піднімаються актуальні теми наркозалежності («Заціпеніння»), стосунків творчої особистості і влади, насильства в армійському середовищі та багато інших. Пристрасті живих людей завжди присутні в його фільмах.
XS
SM
MD
LG