Доступність посилання

ТОП новини

Не парковками, так евакуаторами


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 27 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську виявилися невдалими спроби боротися з водіями, які порушують правила паркування, європейськими методами — за допомогою паркувальних автоматів. Тепер там звертаються до вітчизняного досвіду — евакуаторів.

Щороку на вулицях Дніпропетровська більшає автівок. Наразі, тільки офіційно зареєстрованих, маже 140 тисяч, це приблизно по одному авто на кожних 7 мешканців. Все важче і важче правоохоронцям і владі давати їм раду.

Краще автомата – людина-паркувальник

Паркувальні автомати європейського зразка — за пластиковими картками, які міськвиконком закупив і встановив 8 років тому, не прижилися, їх просто ігнорують. Отож на платних парковках працюють люди, в основному, студенти, що шукають підробітку (500 гривень на місяць).

Паркувальник Антон каже, що за день можна наслухатися всього — той не платить, посилаючись на неіснуючі пільги, той просто вирішує справу кулаком: «Багато хто не хоче платити, навіть лізуть битися. Є і й такі, що говорять, що в них пільги, а насправді їх не мають. Такі просто не платять».

Право на безкоштовну стоянку

Між тим справжнім пільговикам на парковках місця немає. Виявляється, ще 2002 року міськрада ухвалила: 20 % території платних парковок у Дніпропетровську має виділятись для безкоштовного розташування транспорту інвалідів, учасників бойових дій, чорнобильців, працівників міліції і пожежної інспекції.

Крім того, безкоштовно припаркувати авто мають право і мешканці прилеглих будинків, якщо поблизу немає безкоштовного місця для стоянки. Усе це на папері.

Чи насправді всі власники парковок виконують правила? На це запитання в управлінні місцевих податків і зборів відповідають дипломатично.

«Ну як сказати? Ми зобов’язуємо всіх. Є положення 49 дріб 4, де вказана пільгова категорія», – зазначив заступник начальника Олег Гапич.

Що має бюджет?

За рік до бюджету Дніпропетровська від збору за паркування авто надходить майже по 2 млн. грн. Однак у міськраді переконані — могло б бути й більше. Саме тому в управлінні транспорту розробляють нові, суворіші правила паркування.

Передусім хочуть створити спеціальну комісію, яка разом із працівниками ДАІ проводитиме рейди-перевірки, а ще, за прикладом столиці, неправильно припарковане авто забиратиме евакуатор і відвозитиме на штраф- майданчик.

Начальник управління транспорту і зв’язку міськради Григрій Кулабухов обіцяє: «Евакуація транспортних засобів буде застосовуватись тільки у тому разі, якщо вони запарковані з порушеннями, які складатимуть загрозу безпеці дорожнього руху».

Наразі ж за порушення правил паркування плата невелика — штраф близько 8 гривень. Тому в ДАІ й кажуть, що водії ще почуваються вільними від відповідальності.
XS
SM
MD
LG