Доступність посилання

ТОП новини

Пішов з життя Мстислав Ростропович


Тетяна Ярмощук Київ, 27 квітня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні на 81-му році пішов із життя всесвітньо відомий музикант Мстислав Ростропович. Завтра у Великому залі Московської консерваторії відбудеться прощання з музикантом. Похоронять Мстислава Ростроповича у неділю на Новодівичому цвинтарі.

Мстислав Ростропович
Видатний віолончеліст, диригент, народний артист СРСР, лауреат Сталінської та Ленінської премій, та Державної премії Російської Федерації.

Мстислав Ростропович відомий не тільки як віолончеліст, але і як суспільний діяч.

Він народився 27 березня 1927 року у Баку у родині музикантів. Його батько був віолончелістом, мати – піаністкою. Слава до Ростроповича прийшла у 18 років. Він виграв золоту медаль на першому в СРСР конкурсі молодих музикантів.

Підтримав Солженіцина, а згодом уже був у вигнанні

Мстислав Ростропович був опозиціонером радянському режимові. За підтримку письменника-дисидента Олександра Солженіцина Ростроповича та його родину позбавили громадянства.

Музикант згадував той період, як найважчий у житті: “Після 69 року, коли Солженіцин приїхав до нас і жив у нас, у мене почався поганий період у Радянському Союзі. Цей період тривав до 74 року, тобто до вигнання”.

Мстислав Ростропович поїхав до Сполучених Штатів. Понад 17 сезонів він був художнім керівником Національного симфонічного оркестру у Вашингтоні, який за керівництва Ростроповича увійшов до числа кращих оркестрів Сполучених Штатів. Окрім того, Мстислав Ростропович диригував оркестрами Берлінської та Лондонської філармоній, Бостонського та Лондонського симфонічних оркестрів.

День поразки ГКЧП назвав найщасливішим у своєму житті

У 1990 році Ростроповичу повернули громадянство СРСР. А у 1991 він, дуже вже немолодий, взяв особисту участь у захисті Білого дому. 22 серпня, день, коли до Москви із Криму повернувся Президент СРСР Михайло Горбачов, а керівники ГКЧП були арештовані, Ростропович назвав найщасливішим у житті: “У мене було багато щасливих днів, але якщо я кажу найщасливіший день, то він мав для мене значення”.

Але перш за все Мстислав Ростропович був музикантом. У лютому цього року Президент Путін присудив йому національну нагороду за внесок у світову музику.

Репертуар Ростроповича є надзвичайно широким. Він став першим виконавцем 117 творів для віолончелі, здійснив 70 оркестрових прем’єр. Більше півсотні композиторів присвятили Ростроповичу свої твори.
XS
SM
MD
LG