Доступність посилання

ТОП новини

Горять ліси – в Україні почався сезон лісових пожеж


Віола Бурда, Олександр Лащенко

ГЛАС НАРОДУ:
Чи доводилося Вам гасити лісову або побутову пожежу?
Надія Іванівна, вчитель:
- Доводилося бувати з дітьми в лісі, на пікніки ходили, випадково підпалили суху траву, треба було гасити. Нічого під рукою не було, куртками і водою загасили, куртки деякі попропалювали...дітей вчимо на уроках - землею можна засипати, водою залити...
Михайло, студент, майбутній політолог:
- Так, доводилося машину гасити свою. По необачності не закріпили шланг для палива, і коли заводив машину - загорілася.Термін дії вогнегасника закінчився, ним користуватися неможна було, вигнав машину у двір і засипав піском. У такі хвилини рідко думаєш - автоматично починаєш щось робити...
Віктор, садить дерева на Хрещатику, працівник комунального підприємства:
- Пожежники поки доїдуть, то все згорає. Піском, водою треба гасити, водою краще...
Василь Мусійович, пенсіонер:
- А якщо нема води? Мені в полі доводилося гасити пожежу - діти пасли корову і підпалили сіно, видно, курили. Гасив одежею,бо поруч стояла скирта сіна. Могла зайнятися...

- Були на пікніку, побачили пожежу - загорілися голочки від хвойних дерев. Побігли, одежею гасили, водою, навіть солодку воду лили, затоптували ногами.


Відкрили сезон Харківщина та Херсонщина
(RadioSvoboda.Ua)
Під час доволі прохолодної, але сухої весни в Україні одна за одною стали виникати лісові пожежі. Розгулялося останніми днями полум’я в лісах Херсонщини. Десятки гектарів вигоріли у першій з цих областей - у масиві між невеличким містечком Пролетарка і селом Нова Маячка. А на Харківщині “червоний півень” пройшовся п’ятнадцятьма гектарами лісництва Близнюковського району. Вогонь вдалося загасити, але ніхто не може гарантувати, що не виникнуть чергові пожежі - найчастіше лісові пожежі виникають від недбалості, нехлюйства людей. Само загоряння лісу буває переважно там, де болотиста місцевість і торф”яники.

Як пояснюють вогнеборці, є два види лісових пожеж – верхові і низові. Особливо небезпечні пожежі верхового лісу. Щоб їх загасити, потрібні гелікоптери і спецтехніка, констатує Віталій Добровольський, начальник організаційної служби та реагування на надзвичайні ситуації МНС України. Наприклад, на Харківщині вогонь охопив чотири гектари верхового лісу. Спочатку пожежники розбивають територію лісу на сектори, щоб вогонь не перекидався далі, і гасять його, поступово наближаючись до епіцентру. Зазвичай, заливають лісову пожежу водою. Оскільки піною дуже дорого, неї гасять переважно побутові пожежі.

Небезпечна зона – Крим
Пожежа в Лівадійському лісництві
1 жовтня 2006 р.
(Ukrinform)
Більше десятка лісових пожеж за теплі місяці року стаються у Криму. Минулого року контролювати гасіння пожежі у лісах поблизу Фороса приїжджав навіть Президент України. Вогонь не могли побороти кілька діб. Місцевий ландшафт утруднює роботу пожежників – їм доводиться суміщати роботу скелелаза і вогнеборця. До того ж, на великій висоті, понад 400 метрів, ще й немає доступу до води . Якщо ліс горить вище, тоді пожежники набирають воду у ранцеві вогнегасники або піднімаються на плато Ай-Петрі і звідти подають воду пожежними рукавами. Особливо складно, коли горять не самі дерева, а лісова “підстилка” – вона тліє навіть тоді, коли вже видається, що вогонь всюди загасили. А відтак є небезпека, що полум’я виб’ється і знову переросте у верхову пожежу, а хвойні дерева, до того ж, швидко займаються. Але найефективніше, за словами кримського МНСника Володимира Іванова, гасити пожежу не гелікоптерами. “Краще за людину це ніхто не зробить” ,– каже він.
Єлоустонський національний парк
(wiki)
Страждають від пожеж і американські ліси. Туристи забувають загасити багаття, можуть кинути недопалок – і займаються дерева. Кілька років тому навіть горів Єлоустонський національний парк. Коли він згорів, вчені дійшли висновку, що пожежа стала благом для нього, адже більшу частину парку відновили і він став ще кращим.
ДОВІДКА:
Єллоустонський національний парк. Розташований у межах 3 штатів – Вайомінг, Монтана, Айдахо

Загальна площа - 898,3 тис. га.

Заснований у 1872 р., найстаріший у США.

Містить гірські ландшафти (висоти 1710-3463 м) з каньонами, водоспадами на р. Єллоустон висотою до 94 м.

Найбільше скупчення гейзерів та гарячих джерел (понад 3000, в т.ч. ґейзер Екселсіор з висотою струменя до 90 м); грязеві вулкани.


У США, розповідає кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн, вогнеборці застосовують кілька способів зупинити лісову пожежу – так же, як і в Україні, ллють воду з гелікоптерів і одночасно на землі працюють пожежники. Вони можуть вирити рів, тобто звільнити певну смугу від дерев, щоб вогню не було на що перекинутися; є ще вдалий досвід “зустрічних пожеж” – якщо вітер гонить полум”я в одну сторону, то спеціально ліс підпалюють з іншого боку. Часто від лісових пожеж в США страждає і людське майно – горять, зазвичай, будиночки на березі океану – вітер доносить вогонь аж туди. Метеорологи завжди попереджають мешканців Західної Америки про те, що “наближається сезон лісових пожеж”, так само як жителів Флориди попереджають про наближення буревіїв.

Літак – вогнеборець

АН – 32 П. Спеціальний, навіть унікальний, як стверджують конструктори, літак для гасіння пожеж, розроблений українськими авіаконструкторами науково-технічного комплексу ім. Антонова. 2 баки по боках літака розраховані на 8 тонн рідини для гасіння вогню – це найбільша вантажопідйомність для повітряних суден. Рідину з баків(це може бути вода, а може бути й протипожежна піна) можна скидати або залпом – всі 8 тонн, або частково – наприклад, по 2 тонни, або по 4. АН-32 П багатофункціональний – якщо немає пожеж, то ним можна перевозити людей, є стандартний салон, або вантаж – каже речник АНТК імені Антонова Андрій Савенко. На думку експертів, літак є незамінним для високогірних районів і тропічних зон. АН-32 П закуповують і за кордоном, зокрема це зробила Лівія. Використовували унікальний АН-пожежник у Сибіру, в Португалії, Іспанії, в кримській Ялті. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій замовило АНТК ім. Антонова 4 АН-32П.

ПІДГОТОВКА ДО СЕЗОНУ ПОЖЕЖ
Наталка Коваленко
(RadioSvoboda.Ua)
Гасіння наземне, гасіння повітряне, десятки пожежних машин, брандспойтів, самих вогнеборців, а також гелікоптери. Всі це задіяли на сьогоднішніх навчаннях українського МНС на Київщині. Побувала на них і наша кореспондентка Наталка Коваленко.
Навчання українського МНС на Київщині
(RadioSvoboda.Ua)
Зупинилися ми між лісами Бородянського району. Біля лісосмуги ліворуч вишикувалися шість пожежних авто та машина швидкої допомоги. Згодом приземлилися 2 гелікоптери, двомісний для огляду та великий рятувальний на 6 осіб. Спочатку підпалили 4 величезні купи дров, спеціально підготовлені і политі керосином. Не встигло ще й розгорітися, а пожежні машини вже під’їхали, розгорнули довжелезні шланги і погасили вогонь. У одної команди із чотирьох хвилини зо дві не виливалася вода. Але оскільки це була не занадто складна ситуація, погасити вогонь вдалося…. Слухати тут:

“Ми любимо створювати труднощі, щоб потім їх героїчно долати”, — всім відомий цей вислів, у якому насправді лише частка жарту. Це стосується і лісових пожеж. Ніяка посуха, ніякі торф’яники, жодна інша жива істота не здатна наробити у лісі стільки лиха, як людина. Якби не нехлюйство деяких “любителів природи”, не доводилося б використовувати гелікоптери і літаки, що здатні за один раз скидати на палаючі дерева вісім тонн води...
Так минулого літа згоріли 3 хати в українському музей етнографії Пирогове:


Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG