Доступність посилання

ТОП новини

Міністр Яценюк у Комісії Україна — НАТО: Україна далі йде шляхом євроатлантичної інтеграції і не хоче залучати НАТО до внутрішньополітичних сварок


Сергій Драчук Прага, 27 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Україна далі йде шляхом євроатлантичної інтеграції і не хоче залучати союз НАТО до своїх внутрішньополітичних сварок. На цьому наголошував міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк на першому для себе, хай і неформальному, засіданні Комісії Україна — НАТО, яке відбулося сьогодні в норвезькому Осло.

Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк і генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер на засіданні Комісії Україна — НАТО в Осло 27 квітня 2007 року
(nato.int)
Україна сама вправиться зі своїми внутрішніми труднощами і не потребує в цьому втручання союзу НАТО — таку спільну думку висловили і міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк, і генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер.

У виступах після сьогоднішнього засідання Комісії Україна — НАТО Яценюк кілька разів наголошував: «Ми закликаємо до незалучення НАТО до будь-яких українських внутрішніх політичних сварок. Це не є в інтересах ані НАТО, ані України». Він наголосив, що цей «внутрішній неспокій» в Україні тимчасовий.

Із цим згоден і де Гооп Схеффер. Звертаючись до Яценюка, він заявив: «Ми всі знаємо, що нині Україна переживає важкий період. Ми знаємо, що це виклик для вас, міністре, і для нової демократії в Україні. Але я впевнений, що ви впораєтеся з цими викликами відповідно до демократичних принципів, які лежать також і в основі союзу НАТО».

Відносини України й НАТО далі розвиваються

При цьому події в Україні останніх часів, від самих парламентських виборів, не призвели до «відступу» у стосунках України й НАТО, як припустив у запитанні на прес-конференції один із українських журналістів. Ці відносини перебувають на солідному рівні і далі розвиваються, наголосив де Гооп Схеффер.

«Дозвольте мені ще раз у присутності міністра закордонних справ України висловити нашу високу оцінку і вдячність за той факт, що Україна робить такий важливий внесок у безпеку в Косові, у тренувальній місії НАТО в Іраку, ось тепер є пропозиція надати цивільних експертів до групи відбудови в провінціях Афганістану, а також у підготовці до участі українських військових кораблів в операції “Active Endeavour” у Середземному морі; ви бачите, що це доказ того, що Україна робить дуже серйозний внесок у безпеку задля НАТО і в складі його різноманітних операцій і місій», — сказав де Гооп Схеффер.

(Операція “Active Endeavour” — «Активні зусилля» — це моніторинг судноплавства в Середземному морі і огляд підозрілих суден для запобігання тероризму після 11 вересня 2001 року.)

Україна впевнено йде до НАТО?

А на майбутнє, сказав Яап де Гооп Схеффер, лінія НАТО полягає в тому, що сама Україна й український народ мають вирішувати темп, яким вони наближаються до євроатлантичних інституцій: «Двері НАТО до ще тісніших відносин залишаються відчиненими, але, звичайно, врешті сам український народ і його обрані керівники мають вирішити майбутній курс країни щодо НАТО».

А Яценюк у відповідь нагадав: «Стратегічний курс України на євроатлантичну інтеграцію визначений законодавством країни, і цю позицію знову підтверджували кілька разів і Президент, і Прем’єр-міністр». До того ж обидва чільні урядовці, додав міністр, разом запросили чільників Північноатлантичного союзу до Києва на святкування в липні цього року десятирічного ювілею підписання Хартії про особливе партнерство між Україною й НАТО. А уряд днями надав кошти на проведення в Україні інформаційної кампанії для населення про те, чим є союз НАТО.

А поза тим на неформальному засіданні Комісії Україна — НАТО на рівні міністрів закордонних справ ішлося й про низку інших питань, наприклад, про співпрацю задля втілення щорічних двосторонніх цільових планів та інших проектів. Це, зокрема, конкретна допомога Північноатлантичного союзу в таких важливих для України питаннях, як перепідготовка звільнених зі Збройних сил військовослужбовців, перебудова колишніх військових об’єктів для мирного використання чи ліквідація надлишкових і застарілих боєприпасів — таких, які час від часу вибухали в Новобогданівці.
XS
SM
MD
LG