Доступність посилання

ТОП новини

18-річного білоруського активіста судять за рекламу Радіо Свобода, а звинувачують у нецензурній лайці


Сергій Драчук Прага, 27 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — 18-річний білоруський активіст чекає на суд, звинувачений у нібито «нецензурній лайці». Але справжньою причиною, каже Уладзімір Шульжицький, стало те, що він рекламував хвилі Радіо Свобода.

Уладзімір Шульжицький
(svaboda.org)
Уладзімір Шульжицький за власною ініціативою надрукував на аркушах паперу розклад передач і хвилі виходу в ефір білоруської Свободи і розкидав їх у поштові скриньки свого міста Сморгоні. А на випадок, якби хтось не вправився з налаштуванням приймача, додавав і свій номер мобільного телефону.

Цим і скористалася влада, викликавши добровільного активіста нібито допомогти, розповів Радіо Свобода сам Шульжицький: «Вони мені зателефонували перед роботою, і ми з цим чоловіком домовилися зустрітися. Він назвав мені адресу. Я й пішов на ту адресу, а там майже попід самими дверима на мене чекали дільничний і ще один міліціонер».

За словами Шульжицького, вони сказали йому, що шукають грабіжника, і попросили пройти з ними до дільниці, щоб підтвердити його особу. А вже там склали на нього протокол… за нецензурну лайку.

Шульжицький провів ніч у камері спецприймальника. Тепер його судять за приписану йому лайку.
«Шукайте правду!» — саморобна реклама Свободи
(svaboda.org)


Після того, як Шульжицький висловив недовіру судді, нового призначити відразу не змогли. Нині активіст чекає на продовження процесу.

Альтернативи в Білорусі немає

«Я просто не бачив іншої альтернативи, щоб донести до людей правдиву інформацію. Вважаю, що Радіо Свобода — демократичний засіб масової інформації, і тільки воно здатне скласти конкуренцію державній пропаганді», — вважає Уладзімір Шульжицький.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джефрі Ґедмин засудив затримання білоруського активіста й висунені йому звинувачення: «Такий перебіг подій викликає глибоке занепокоєння. Хотів би чітко підтвердити, що Радіо Свобода підтримує вільних громадян Білорусі, і особливо слухачів Радіо Свобода, які просто хочуть здійснити свої засадничі політичні права і громадянські свободи. Цим людям, цим слухачам, ми висловлюємо щонайглибшу повагу, захоплення і солідарність».

«Чорнобильський шлях»: нові затримані

А Уладзімір Шульжицький тим часом не полишає активної діяльності. У четвер він приїхав до Мінська на акцію «Чорнобильський шлях». Сорок кілометрів від Сморгоні він подолав на велосипеді.

Після маршу опозиційних сил пам’яті роковин Чорнобиля загін спецпризначення білоруської міліції побив демонстрантів і затримав кількадесят учасників маршу. Тим часом їх уже відпустили. Опозиціонери припускають, що тих, кого затримували, можуть найближчими днями викликати до суду.
XS
SM
MD
LG