Доступність посилання

ТОП новини

Естонія прискорює перенесення пам’ятника радянським воїнам на Військовий цвинтар у Таллінні


Для відкриття пам’ятника 8 травня, коли вся Європа святкує День перемоги над нацизмом, мають влаштувати урочисту церемонію. Ніч на неділю в Таллінні була спокійна після заворушень і грабунків попередніх двох ночей.

Уже в неділю там починаються підготовчі роботи до встановлення пам’ятника, інформує Міністерство закордонних справ Естонії. У ніч на п’ятницю його демонтували з центру естонської столиці.

А міністр оборони повідомив, що пам’ятник мають встановити на новому місці ближчими днями. За словами Яака Аавіксоо, для відкриття пам’ятника 8 травня, коли вся Європа святкує День перемоги над нацизмом, мають влаштувати урочисту церемонію.

Ніч на неділю в Таллінні була спокійна після заворушень і грабунків попередніх двох ночей. Повідомляють про незначні сутички з поліцією чи акти вандалізму в містах північного сходу Естонії, де живе багато так званих «російськомовних» мешканців країни.

Напередодні Прем’єр-міністр Естонії закликав до спокою й терпимості. У суботньому телевиступі Андрус Ансіп також засудив «вандалів», які «пов’язували свою діяльність із пам’яттю загиблих».

За його словами, телевізійні зображення «п’яних мародерів», які обійшли весь світ, ображають пам’ять учасників Другої світової війни.

У перебігу масових заворушень і сутичок із поліцією в Таллінні в ночі на п’ятницю й на суботу одна людина загинула від поранення ножем у бійці між заворушниками, понад 150 осіб потерпіли. Учасники заворушень також били вітрини й грабували крамниці і наробили іншої матеріальної шкоди. Близько тисячі були затримані; у неділю під вартою залишалися менш як 50, повідомила поліція.

У суботу в Таллінні почалися розкопки в центрі міста, де стояв демонтований пам’ятник, на місці, де, як вважають, поховані радянські воїни. Станом на недільний ранок останки воїнів іще не виявили, заявив міністр оборони.

Естонська влада хоче перенести весь меморіал — і пам’ятник, і поховання — з тролейбусної зупинки в самого центрі Таллінна до більш достойного пам’яті загиблих місця на Військовому цвинтарі.

Росія через це звинувачує Естонію в намаганні «переглянути історію», а також звинувачує естонську поліцію у вживанні надмірної сили при розгоні заворушень, у яких брали участь переважно місцеві росіяни.

Натомість Прем’єр-міністр Естонії похвалив поліцію за добру працю й пообіцяв, що порядок у країні буде забезпечено, а злочинці покарані.

А міністр закордонних справ Естонії вважає, що частина вини за ці заворушення лежить на самій Росії та її політиках.

Як сказав Урмас Пает у неділю, до заворушень призвели, зокрема, зловмисні заяви деяких російських політиків та неадекватна реакція деяких російських засобів інформації, яку отримували учасники погромів.
XS
SM
MD
LG