Доступність посилання

ТОП новини

Керівник МЗС України Арсеній Яценюк сьогодні розпочав дводенний робочий візит до США


Юрій Дулерайн Заплановані його зустрічі, зокрема, у держдепартаменті, у Раді національної безпеки в Білому домі та Конгресі. Цей візит – перше знайомство нового українського міністра з офіційним Вашингтоном, хоча Яценюк уже зустрічався з американцями в Осло кілька днів тому на конференції міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. Він заявив, що Україна сподівається вступити до оборонного альянсу. За словами Яценюка, у Вашингтоні він має намір підписати домовленість про так звану шляхову карту взаємин між двома державами.


Заплановані його зустрічі, зокрема, у державному департаменті, у Раді національної безпеки у Білому домі, Конгресі.

Цей візит – перше знайомство нового українського міністра з офіційним Вашингтоном, хоча Яценюк уже зустрічався з американцями в Осло кілька днів тому на конференції міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. Він заявив, що Україна сподівається вступити до оборонного альянсу. За словами Яценюка, у Вашингтоні він має намір підписати домовленість про так звану шляхову карту взаємин між двома державами.

Не обов’язково бути професійним дипломатом

До речі, в Осло Яценюка запитували про дальший розвиток взаємин з Росією і міністр сказав, ретельно підбираючи слова, що Росія зацікавлена в Україні не менше, ніж Україна зацікавлена в Росії, і “ми можемо мати лише обопільно вигідні відносини”. Оглядачі відзначають професійно дипломатичну відповідь нового українського міністра, хоч він не має ані досвіду в цій ділянці, ані дипломатичної освіти.

За освітою Яценюк правник, за фахом – економіст. Втім, Кондоліза Райс, державний секретар Сполучених Штатів, із якою він вестиме переговори, за освітою теж не дипломат, а історик і політолог. Та й Колін Пауел, попередник Райс на цій посаді, теж був не дипломатом, а армійським генералом, що не завадило йому стати видатним держсекретарем.

Яценюк заявив, що його візит до Сполучених Штатів надасть нового імпульсу діалогові між Америкою і Україною. Крім переговорів з Кондолізою Райс, Яценюк матиме бесіду зі Стівеном Хедлі, головою Ради національної безпеки, з торговельним представником США Сюзен Шваб, із сенаторами й конгресменами, з представниками ділових кіл, із українською громадою.

А чи зустрінеться із Джорджем Бушем?

Не передбачено, щоправда, зустрічі з президентом Джорджем Бушем. Американська сторона пояснює це приписами дипломатичного протоколу. Але, якщо мешканець Білого дому бажає зустрітися з іноземним гостем не одного з ним державного рангу, він завжди знаходить, як обійти протокол. Скажімо, міністр закордонних справ держави-союзника, наприклад, Ізраїлю, зустрічається з головою Ради національної безпеки, а офіс Ради – у тому ж таки Білому домі. Тож, президент ніби випадково заходить до того офісу і там веде неформальні переговори або просто бесіду з іноземним урядовцем, без протоколу і без фотографа. Не виключено, що таке може статися й тепер, коли Арсеній Яценюк відвідає офіс Стівена Хедлі. Тим більше, що у Вашингтоні високо оцінили недавню заяву Яценюка, що американська система протиракетної оборони не скерована проти жодної з держав – сусідів України, а є частиною глобальної системи безпеки. Цей погляд прямо протилежний кремлівському.

На думку деяких оглядачів, серед обговорюваних проблем буде ситуація в Україні. Європейський Союз стурбований політичною кризою там. Німеччина як поточний президент Європейського Союзу щойно опублікувала заяву, де йдеться про недостатньо енергійні зусилля суперників у Києві знайти спільну мову.

Таке тло американського візиту Арсенія Яценюка.
XS
SM
MD
LG