Доступність посилання

ТОП новини

Українська учнівська команда здобула в міжнародній олімпіаді «Інтелект» у Ризі не перемогу, а досвід


Людмила Пилип Рига, 30 квітня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Учнівські делегації з 11 країн світу взяли участь в олімпіаді «Інтелект» у Ризі. Учні 3—12 класів боролися наприкінці минулого тижня за звання найінтелектуальнішого. У командному складі українській делегації цього разу не вдалося зайняти призове місце, але українці отримали перемогу в одній із номінацій.

Інтелект — це успіх. Інтелект — це Божий дар, який треба розвивати. Інтелект — це здібності + знання + бажання. Інтелект — це подарунок долі. Ось такі формули інтелекту вивели учасники ХІ олімпіади «Інтелект», яка зібрала в Ризі учнів із України, Молдови, Естонії, Фінляндії, Азербайджану та інших країн світу.

Завдання олімпіади були розроблені на підставі новітньої освітньої технології «Інтелект», автором якої є група російських науковців під керівництвом доктора педагогічних наук, професора Марата Зіганова. Особливістю цієї олімпіади є те, що в ній беруть участь не відмінники, а звичайні учні, і головне, що від них вимагається, — це вміння думати.

«Це засіб — як фізкультура для здоров’я, так „Інтелект“ для розуму. Це не просто гімнастика, а протягом 26 років розроблена система розвитку пам’яті, мислення, уваги, уяви, яка проявляється під час читання, слухання, мовлення, письма, і все це оброблюється в кожному предметі окремо», — каже творець програми Марат Зіганов.

«Інтелект» в Україні

Технологія «Інтелект» поки що застосовується лише в кількох освітніх закладах України. Одним із них є приватна Київська лінгвістична школа, делегація якої і була представлена на Ризькій олімпіаді.

Марат Зіганов зазначив, що Україна традиційно обережна у впровадженні нового в освіті: «В Україні класичні традиції залишаються. Вони і повинні залишатися, однак технологія „Інтелект“ нічого не ламає і не впроваджується, вона використовується, тому все залишається як раніше, лише діти будуть із більшим інтересом навчатися».

Учневі Київської лінгвістичної гімназії Русланові Азарову, який на олімпіаді в Ризі переміг у номінації «Сім’я», подобається вчитись за цією технологію, і він хотів би, щоб одна з наступних олімпіад «Інтелект» пройшла в Україні: «Це буде цікаво, і це буде краще для України, особливо в ці часи наші».

Українські школярі: треба бути активнішими

А переможець минулорічної олімпіади в номінації «Залізна логіка» Всеволод Ліньов взагалі вважає, що українська молодь має високий інтелектуальний потенціал, але їй заважає пасивність: «Тільки б українці не були такими пасивними. У них дуже великі можливості. У нас делегація збиралась велика, але приїхали всього три особи. Тобто, якщо якусь активність, якийсь стимул ще додати, то будемо перемагати».

Важливе є те, вважають молоді українці, що олімпіада в Ризі дала їм чудову можливість не лише позмагатися, але й познайомитись та потоваришувати з однолітками з різних країн світу.
XS
SM
MD
LG