Доступність посилання

ТОП новини

Естонія відновлює пам’ятник радянським воїнам


Людмила Пилип Рига, 30 квітня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Пам’ятник бронзовому солдатові, демонтаж якого спричинив минулого тижня масові заворушення в Естонії, сьогодні встановили на Військовому цвинтарі у Таллінні. До Естонії прибула делегація Державної Думи Росії, а в Москві представники російських молодіжних організацій продовжують блокувати естонське посольство.

Пам’ятник «Бронзовому солдатові» (на старому місці).
Сьогодні о восьмій годині ранку розпочалося встановлення перенесеного монумента на Військовому цвинтарі на вулиці Фільтрі. Нині всі охочі вже можуть подивитися там на фігуру бронзового солдата, але поки що без постаменту.

Передбачається, що урочисте відкриття пам’ятника відбудеться 8 травня, в День перемоги антигітлерівської коаліції над нацизмом у Другій Світовій війні. Естонська сторона запрошує на цю подію представників усіх держав коаліції. Це Велика Британія, Франція, США, а наступником СРСР вважається Росія.

А в результаті розкопок на пагорбі Тинісмяґі, де спочатку стояв бронзовий солдат, уже знайшли, за різними повідомленнями, чи то 9, чи 12 поховань. Це мають бути могили радянських воїнів, які загинули в боях за Естонію.

Жорстка позиція Росії

Тим часом російсько-естонські відносини далі залишаються непростими. Естонська сторона висловила свою готовність до діалогу з Росією і запросила делегацію Держдуми, яка й прибула сьогодні опівдні до Таллінна.

Перед візитом до Естонії керівник делегації Держдуми Росії, колишній співробітник Комітету державної безпеки СРСР, а пізніше керівник ФСБ Росії Ніколай Ковальов виступив із заявою, в якій пролунала вимога про відставку прем’єр-міністра Естонії Андруса Ансіпа та повернення бронзового солдата на попереднє місце.

«Те, що діється в Естонії, не має жодного прецеденту в усесвітній історії. Це не що інше, як провокація проти Росії. Цей акт змусив нас зробити сувору відповідь і зайняти жорстку позицію», — заявив російський політик.

Водночас на прес-конференції вже в Таллінні Ковальов заявив, що Росія не буде розривати дипломатичні відносини з Естонією, що цього, мовляв, хочуть лише окремі екстремістські сили в Росії.

Протести в Москві і в Таллінні

Між тим четвертий день поспіль продовжується блокування молодіжними організаціями «Наші» і «Молода Росія» посольства Естонії в Москві. Ось як про це розповідає посол Естонії в Росії Марина Кальюранд: «У нас немає жодних контактів із зовнішнім світом. Тобто, ми не можемо залишити посольство, до нас нікого не впускають. І незважаючи на те, що ми неодноразово письмово зверталися до МЗС Росії і також міністр закордонних справ Лавров обіцяв, що зроблять усе, що передбачено міжнародними конвенціями, ці обіцянки на сьогоднішній день не виконані».

У зв’язку з ситуацією навколо посольства Естонії в Москві естонське МЗС оголосило ноту протесту російський владі.

Після кривавих сутичок ситуація поступового врегульовується і в Таллінні, і в регіонах. Хоча захисники бронзового солдата натякають, що попереду ще 1 та 9 травня.

Методи протистояння також дещо змінюються. Зокрема, сьогодні в Таллінні був практично заблокований рух транспорту, оскільки машини учасників протесту проти дій уряду рухались на головних талліннських трасах повільно з увімкненими звуковими сигналами.

Міністр внутрішніх справ Естонії Юрі Піхль заявив, що на посилення розколу між естонською та російськомовною громадами впливають зовнішні сили. Він також зазначив, що ні для кого не є таємницею, що радикальній російськомовній організації «Нічний дозір», яка була однією з організаторів протистояння, надавалась підтримка з боку Росії.
XS
SM
MD
LG