Доступність посилання

ТОП новини

Прикордонний «бізнес»: як українці на різниці з цінами європейськими заробляють


Надія Петрів Ужгород, 30 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Дедалі популярнішим заробітком стає в Закарпатті прикордонна контрабанда. Активізувався цей вид «бізнесу» зі вступом Угорщини, Словаччини, Чехії до Євросоюзу. Різниця у вартості на продукти харчування, напої та цигарки між цими державами та Україною настільки суттєва, що нині контрабанду на кордоні затримують щодня й по кілька разів.


10 доларів США в середньому вдається заробити на блокові цигарок, якщо купити його в Україні і продати в Євросоюзі. Такі заробітки ваблять чималу кількість і закарпатців. Особливо з огляду на те, що Закарпаття — гірський і непромисловий край, тому з роботою і достойними зарплатами тут справді складно.

На цигарковій контрабанді багатьом вдається не лише автомобіль придбати, а й квартиру купити. Люди, які цим бізнесом займаються, стверджують, що возити цигарки вигідніше, ніж бензин чи солярку.

Хоча і в цьому «бізнесі» є свої приховані течії, каже 36-річний ужгородець Мирон, хоча сам у цьому не признається: «Ні, я не займався таким бізнесом. Хоча думав. Є в мене один знайомий, який систематично їздить за кордон, возить цигарки, навіть кілька разів на день. Судячи з нього, заробіток непоганий: вже й другий автомобіль придбав. Але він каже, що треба обов’язково мати когось знайомого на митниці, щоб пропускали без проблем».

Контрабанда — щодня

Сотні автомобілів щодня проходять через митний пост «Лужанка», що на українсько-угорському кордоні. І щодня тут затримують щонайменше дві-три автівки, водії яких намагаються потайки перевезти до Угорщини цигарки.

Прикордонники кажуть: лише за три місяці цього року зафіксували 258 таких фактів. Контрабандних цигарок вилучили більше, ніж на два мільйони гривень.

«Враховуючи ту різницю на цінах, яка існує між Україною та суміжними державами, це спонукає населення налагоджувати „бізнес“. Практично вся ділянка прикордонного загону пронизана цією протиправною діяльністю. Ми спільно зі співробітниками правоохоронних органів, місцевими органами самоврядування цьому протистоїмо», — каже начальник Мукачівського прикордонного загону Вадим Мотрошилов.

Винахідливість не знає меж

Митники кажуть: контрабандисти постійно вигадують нові й нові схованки для цигарок. Та все ж нерідко трапляється, що, виявивши прихований товар, правоохоронці конфісковують навіть автомобіль. Постає питання: чи варті кілька блоків того, щоб позбутися транспортного засобу?

Митники кажуть: і це питання порушники продумали. «Взагалі купують старі машини, пакують їх повністю цигарками, роблять тайники, подвійне дно, або інші конструктивні особливості автомобіля використовують із метою перевезти цигарки на ту сторону і продати їх, і при цьому заробити непогані гроші», — каже виконувач обов’язків начальника митного посту «Лужанка» Олександр Богуш.

А ще правоохоронці зізнаються, що контрабандисти щоразу вдаються до нових і все хитріших способів перевезення за кордон незаконного товару. Для того, щоб детально перевірити кожну машину, не вистачає ні часу, ні робочих рук. Допомагає в таких випадках, зізнаються митники, виключно інтуїція…
XS
SM
MD
LG