Доступність посилання

ТОП новини

Український гаманець: як позначається політична криза на доходах українців? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА)


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Кирило Булкін, Юлія Жмакіна
Гост Свободи: Сергій Руденко – економічний оглядач, головний редактор газети “24”; Наталка Прудка – оглядач журналу “Експерт”; Ігор Бураковський – професор, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (телефоном)

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Мир. Труд. Травень. З останнім, згідно з календарем, проблем в Україні немає. А от з першим і другим варто розбиратися.

Економіка працює, незважаючи на політичну кризу (а, може, і всупереч їй). Стверджують деякі експерти. І Президент. А от урядовці кризу економічну прогнозують, але натякають, що поступливість опонентів врятує країну.

Якщо економіка насправді відділена від кризи, то як довго триватиме її автономне існування? І, головне, як все це позначається на гаманцях українців?

Шановні гості, економіка працює, начебто, нічого такого на макрорівні жахливого не відбувається, попри все, що відбувається у суспільстві і політикумі.

То що, можливо, українська економіка досягла такого стану, що їй потрібно тільки, щоб нею не займався уряд?

Наталка Прудка: Економіка повинна бути керованою. Хоча макроекономісти стверджують, що навіть ця ситуація покращує справи в економіці, але я з цим категорично не згодна. Дійсно, макропоказники тільки говорять про позитиви. 8% економічне зростання, інфляція в межах нижчих, ніж планувалося, доходи бюджету перевищили, здається, на 16%...

Але насправді це все не так. Ті проекти, які повинні вже давно бути запущені для того, щоб розвивалася наша країна, вони загальмовані, вони стоять. Хоча уряд і обіцяв, що прийме багато таких цікавих рішень, але фактично нічого не приймає.

Сергій Руденко: Я би так сказав: в нас запущена економіка. А щодо проектів, то... Я подумав про те, що якщо ВРУ, уряд і Президент ще будуть довго з’ясовувати, коли будуть позачергові парламентські вибори, що буде далі з країною, то ми не матимемо бюджету 2008 року. Як мінімум.

Наскільки я пам’ятаю, до 15 червня уряд має розробити бюджетну резолюцію і подати до ВРУ. Якщо ця ВРУ нелегітимна, то вона, звісно, не може ухвалювати жодного закону...

Мені здається, що Азаров в чомусь правий, що якщо кілька місяців буде така політична ситуація, то це вплине на подальший розвиток економіки. Це не означає, що на сьогодення вплине, це означає, що через півроку ми матимемо якісь певні проблеми.

Юлія Жмакіна: Якщо можна, Сергію, я хотіла б Вас виправити. Азаров заявив 10 квітня, що тиждень чи 10 днів — і все завалиться. А ми маємо сьогодні 1 травня.

Пане Бураковський, я вичитала Вашу цитату за 27 квітня, де Ви кажете: "Я ризикну зробити глобальний прогноз у тому значенні, що політична криза не призведе до кризи економічної".

Ви не змінили від 27 квітня свою точку зору?


Ігор Бураковський: На сьогоднішній день я не змінив свою точку зору.

Я думаю, що ми повинні розрізняти в поточній економічній ситуації два моменти. Перший момент – це те, так би мовити, як живе економіка. Багато в чому вона на сьогоднішній день живе незалежно від держави. Хочемо ми чи не хочемо, але ми маємо ринкову економіку, і вона має певний імунітет до політичних подій.

Але, з іншого боку, була сказана думка абсолютно правильна, що кінець-кінцем є певні речі, які треба буде робити: структурні реформи, інституційні реформи... Ясно, що зволікання з тими реформами може нам створити, так би мовити, певні проблеми на майбутнє.

Але ще раз хочу сказати, я думаю, що 2007 рік за результатами року і ВВП буде позитивним. Мова йде про інфляцію. Можна поговорити, чи буде вона великою, чи малою, тобто в цьому сенсі, я думаю, що ми не отримаємо, так би мовити, один і всеосяжний мінус.

Юлія Жмакіна: Від сьогодні квитки на залізничний транспорт подорожчали на 5%. Бензин дорожчає. Хто буде за це все відповідати?

Наталка Прудка: Я, чесно кажучи, думаю, що тут потрібне соціальне партнерство між великим бізнесом, державою і суспільством налагоджувати. Треба думати, як цей злиденний народ, цього лікаря, який отримує 600 гривень, вчителя, який отримує 600-700 гривень...

Юлія Жмакіна: Кому думати зараз, пані Наталю?

Наталка Прудка: Великому бізнесу, великим корпораціям.

Сергій Руденко: Я думаю, що ціни будуть рости в будь-якому випадку, тому що за останніх 10 років я ще не бачив такого, щоб ціни різко падали або взагалі падали.

Тому в принципі я хотів би побажати всім радіослухачам збільшення зарплати, тобто, щоб їхня зарплата на робочих місцях збільшувалася адекватно і відповідно до зростання цін.

Юлія Жмакіна: Сергію, а обіцянки уряду будуть зростати з наближенням, наприклад, теми перевиборів?

Сергій Руденко: Звичайно, будуть. Спекуляції завжди бувають політичні і соціальні теж. Наскільки ці спекуляції будуть критичними для бюджету? Зараз я не можу сказати.

Наталка Прудка: Уряд зараз кине додаткові кошти...

Сергій Руденко: Але все буде добре. Курс долара буде незмінним. Тобто, ми не лякаємо радіослухачів.

Ігор Бураковський: Що стосується перевиборів, то я думаю, що економічна динаміка не залежатиме від цих перевиборів, якщо воно буде, звичайно, так би мовити, швидко, а не відкладатиметься на роки.

Другий мій прогноз полягає в тому, що уряд піде на збільшення різного роду соціальних виплат. Це нормальний крок, який робиться завжди. У цьому сенсі, звичайно, це може до певної міри спровокувати інфляційні очікування, інфляційні процеси.

Коли мова йде про побажання, то я хотів би, щоб ми побажали собі нормальних реформ, нормальних змін, побажали собі не тільки високих зарплат, але й бажали високої продуктивності праці. Як буде у нас висока продуктивність праці, тоді нам будуть нормальні і по плечу ціни на газ, на електроенергію і ціни на будь-які інші товари.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Лідери трьох коаліційних партій виступили зі зверненням із приводу указу Президента про звільнення вже другого судді Конституційного Суду, призначеного раніше за президентською квотою • Президент звільнив Сюзанну Станік • Втрати КСУ. Президент Віктор Ющенко звільнив суддю Валерія Пшеничного • Як можна побудувати громадянське суспільство в Україні? Інтерв’ю з керівником громадянської компанії “Пора” Євгеном Золотарьовим • Хто кому указ: чи реалізується план розв’язання кризи, запропонований парламентом? • Володимир Литвин: “Звичайно, вибори дострокові відбудуться. Ми будемо брати у них участь…” • Джордж Сорос: «Демократію не можна збудувати революціями» • На вибори з Президентом! Так хоче коаліція • Варіант 1994: Янукович – «ЗА», Ющенко – «ПРОТИ»

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG