Доступність посилання

ТОП новини

Альтернативні дослідники скіфів: “чорні” археологи Харківщини


Олена Солодовнікова Харків, 1 травня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Древні поховання на Харківщині розграбовують. Пам’яток старовинної культури в області стає все менше, констатують вчені. З сімнадцяти тисяч курганів часів скіфів більша частина вже розрита грабіжниками – їх називають “чорними археологами”.

В урочищі Соломахівка серед мальовничих пейзажів під Люботином Харківщини, розповідає археолог Юрій Буйнов, було 20 поховань, що датовані 7-3 віками до нашої ери. У ті часи на цій території мешкали мелахлени або “люди в чорних одежах”.

Хто працює швидше за науковців

Археологам вдалось розкопати чотири могили, інші – розграбували так звані “чорні археологи”. Ліс, каже вчений, найзручніше місце для незаконних розкопок. Судячи з “почерку”, поховання розкривають одні і ті самі люди.

Каже доцент кафедри археології Харківського національного університету Юрій Буйнов: “Є в Харкові один юнак на прізвисько Васьок. І ось він організує групи. Він добре знає за науковою літературою, де є кургани саме скіфських часів і проводить розкопки”.

За словами правоохоронців, до відповідальності жодного з шукачів скарбів ще не притягали. Покарання, передбачене законом, - штраф. Місцеві жителі кажуть, що розкопувати давні поховання до них приїжджають навіть з-закордону, багато “чорних археологів” з Москви.

Але застати їх за роботою не вдається, розповідають мешканці Люботина: “На ставку розкопали курган. Свіжий, до води докопали. Ніхто не бачив, ніхто, тільки свіже покопане”.

Награбоване “осідає” у приватних колекціях

Знахідки, серед яких багато золотих речей, “чорні археологи” продають приватним колекціонерам. У ломбардах такі речі не приймають. Іноді, поспішаючи, грабіжники встигають дістати з могили не всі коштовності.

Один із курганів археологи дослідили вже після шукачів скарбів. З’ясували, що в ньому був похований молодий воїн з племені меланхленів. Поряд з ним знайшли колчан зі стрілами та дві золоті намистини.

Іноді “чорні археологи” перетворюють роботу вчених на змагання. Розповідає Юрій Буйнов: “Коли ми розкопували зі студентами пограбовані кургани, почався дощ. Ми пішли в табір. У той час, коли нас не було, грабіжники, яких ми не бачили, влаштували змагання та розкопали курган”.

Чим більший курган за розмірами, тим заможніша людина там похована, відповідно, і знахідки будуть дорожчими. Дуньшовський курган другий за розмірами в Харківській області. Його висота – 7,5 метрів, діаметр – 50. За словами археологів, тут похована знатна людина племені, яка мешкала тут у часи скіфів. Можливо, це був знатний скіф-кочівник або навіть царська особа. Цю могилу поки що не встигли розкопати “чорні археологи”.
XS
SM
MD
LG