Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США: Іран – головний спонсор тероризму


Юрій Дулерайн Нью Йорк, 2 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах державний департамент опублікував щорічний звіт щодо загрози тероризму і боротьби з ним. У цій доповіді, призначеній для Конгресу, Іран названо головним спонсором тероризму, номером першим в усьому світі.

У документі є розділ, присвячений Україні, і він позитивний, хоча у діжці меду є якщо не ложка, то принаймні крапля дьогтю. Там говориться, що попри те, що в Україні “не було жодного терористичного акту упродовж звітного року, правозахисні служби подекуди наліплювали ярлик тероризму на звичайні кримінальні злочини”.

Позитивні кроки України щодо боротьби з тероризмом

Разом з тим, Держдепартамент зазначає низку позитивних дій щодо боротьби з тероризмом. Уряд і парламент України впровадили законодавчі та адміністративні зміни з метою кращого розслідування терористичних актів і покарання за них.

Зокрема, у вересні минулого року парламент ухвалив поправки до Кримінального та Процесуального кодексів з тим, щоб вони відповідали стандартам Європейської Конвенції щодо запобігання тероризмові, ратифікованої Верховною Радою. Ці поправки передбачають покарання за підбурювання людей до скоєння терактів шляхом заохочення їх грошима, зброєю або матеріальною винагородою.

Українська Державна Агенція фінансової перевірки уклала з Хорватією, Китаєм і Канадою двосторонні угоди, які передбачають співпрацю, щоб запобігти відмиванню грошей і фінансуванню терористичної діяльності. Українські банки та інші фінансові інституції зобов’язані перевіряти всі валютні операції та порівнювати прізвища ділків зі списком відомих терористів, який склав Кабінет Міністрів.

Спонсорам тероризму світять санкції

Звіт американського Держдепартаменту містить також розділ, присвячений країнам – спонсорам міжнародного тероризму. Таких країн-ізгоїв названо п’ять: Іран, Куба, Північна Корея, Судан і Сирія. Зі списку викреслено Лівію, яка відмовилася від підтримки тероризму і від програми виготовлення ядерної зброї.

Країни, визначені як спонсори міжнародного тероризму, підлягають спеціальним санкціям з боку американського уряду.

Перше: забороняється закупівля й продаж цим країнам зброї та матеріалів військового призначення.

Друге: забороняється експорт товарів та матеріалів так званого подвійного призначення – мирного і водночас військового, наприклад, оптичні приціли, які годяться не лише для мисливської рушниці, а й для снайперської гвинтівки.

Третє: Забороняється надавати країнам - спонсорам тероризму будь-яку економічну допомогу.

Четверте: ціла низка фінансових та інших обмежень.

Матеріали до теми:

• Іран каже правду чи дезінформує світ про свою ядерну програму, щоб зберегти право на її розвиток? • Іранський президент Махмуд Ахмедінеджад кинув новий виклик світові • Звільнені британські військові моряки повернулися на батьківщину з іранського полону • Знову про іранську ядерну програму і нові санкції щодо Тегерана • «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран.
XS
SM
MD
LG