Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура України розгляне законність звільнення Президентом суддів Конституційного Суду і порушення указу про дострокові вибори


Заяви Сюзанни Станік і Володимира Пшеничного розглянуть тому, що при їхньому звільненні, можливо, зачеплено їхні права, повідомив генеральний прокурор Святослав Піскун. При цьому самі укази про звільнення суддів Генпрокуратура не розглядатиме, сказав Піскун в ефірі телевізійного «5 каналу». А на порушення указу Президента про дострокові вибори Генпрокуратура реагуватиме вже після рішення Конституційного Суду про відповідність Основному Законові цього указу, додав Піскун.


Заяви Сюзанни Станік і Володимира Пшеничного розглянуть тому, що при їхньому звільненні, можливо, зачеплено їхні права, повідомив генеральний прокурор Святослав Піскун.

При цьому самі укази про звільнення суддів Генпрокуратура не розглядатиме, сказав Піскун в ефірі телевізійного «5 каналу».

За його словами, Станік і Пшеничний у своїх заявах назвали своє звільнення незаконним.

Тим часом ці заяви «ретельно вивчають».

А на порушення указу Президента про дострокові вибори Генпрокуратура реагуватиме вже після рішення Конституційного Суду про відповідність Основному Законові цього указу, додав Піскун.

За його словами, на сьогодні перед Генпрокуратурою стоїть зовсім інше завдання — забезпечити проведення дострокових виборів 24 червня. А цей указ Президента поки що виконується, вважає генпрокурор.

Цього тижня Президент звільнив суддів Конституційного Суду Валерія Пшеничного і Сюзанну Станік «за порушення присяги».

Лідери коаліції назвали такий крок голови держави спробою «паралізувати роботу Конституційного Суду» та «одноосібно узурпувати всю владу в своїх руках».

Про це мовиться у зверненні Віктора Януковича, Олександра Мороза та Петра Симоненка «до народу України, до ПАРЄ, до Європейського Союзу, до всіх міжнародних організацій, до послів, акредитованих в Україні».

Коаліціянти стверджують, що «дії Президента України сьогодні стають небезпечними для держави та народу», а «Україні загрожує правовий безлад та громадянська війна».

На підставі такої думки вони закликають міжнародну спільноту «негайно втрутитися у ситуацію в країні» і надіслати до України своїх представників, які виконали б посередницьку роль.

Автори звернення звинувачують Президента в «цинічній зневазі» до законів і Конституції України і в «перекресленні всіх демократичних надбань» у державі.

Тим часом радник Президент Микола Полудьонний зазначав, що Віктор Ющенко діяв у рамках своїх повноважень, коли звільняв цих суддів.

А Секретаріат Президента і Міністерство закордонних справ переконані, що в міжнародному посередництві в українському внутрішньополітичному конфлікті немає жодної потреби.

Матеріали до теми:

• Президент звільнив Сюзанну Станік із посади судді Конституційного Суду. • Лідери трьох коаліційних партій виступили зі зверненням із приводу указу Президента про звільнення вже другого судді Конституційного Суду, призначеного раніше за президентською квотою • Втрати КСУ. Президент Віктор Ющенко звільнив суддю Валерія Пшеничного • Український гаманець: як позначається політична криза на доходах українців? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Як можна побудувати громадянське суспільство в Україні? Інтерв’ю з керівником громадянської компанії “Пора” Євгеном Золотарьовим • Хто кому указ: чи реалізується план розв’язання кризи, запропонований парламентом? • Володимир Литвин: “Звичайно, вибори дострокові відбудуться. Ми будемо брати у них участь…” • Джордж Сорос: «Демократію не можна збудувати революціями» • На вибори з Президентом! Так хоче коаліція • Варіант 1994: Янукович – «ЗА», Ющенко – «ПРОТИ»
XS
SM
MD
LG