Доступність посилання

ТОП новини

Зміцнити патріотизм - головне завдання польського каналу «TVP історія»


Єва Поштар Варшава, 2 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - У четвер починає трансляцію новий канал польського громадського телебачення TVP Історія. Таким чином в Польщі відгукуються на політику польського уряду, адже прем''єр-міністр Ярослав Качинський не раз заявляв, що пріоритетом його уряду є патріотичне виховання польської молоді.

Знак нового каналу польського громадського телебачення TVP Історія
Новий канал TVP Історія розповідатиме про історію Польщі, історію Центрально-східної Європи, зокрема про українсько-польські відносини.

У середу, напередодні державного свята Конституції, президент Польщі Лех Качинський заявив, що настав час відновити польський патріотизм. Цьому сприятиме польський уряд. Міністерство освіти Польщі виділяє фонди школам для проведення учнівських екскурсій слідами відомих місць у польській історії.

З урядовою програмою виховання патріотизму серед поляків перегукується громадське телебачення. Від четверга транслюватиме передачі телеканал TVP Історія.

У Польщі спостерігається велике зацікавлення історією, каже директор каналу Артур Дмоховський. Минулими роками в Польщі лунали політичні гасла про неминучий "вибір майбутнього" і здавалось, що про історію можна забути. Тепер виявляється, що від історії ніяк не можна втекти, констатує Дмоховський.

Очевидці розповідатимуть про недавне минуле

Більшість поляків пам''ятає минулі 17 років. Однак виростає молоде покоління, яке не знає тих часів. Поляки знають найновішу історію лише зі спрощених газетних повідомлень чи вісток на телебаченні.

Тому, як стверджує керівник тематичного блоку програм, польський історик Антоні Дудек, серед іншого, на новому каналі розглядатимуть початок демократичної Польщі: засідання круглого столу, за яким влада домовлялася з опозицією, перші демократичні президентські та парламентські вибори.

Про це розповідатимуть очевидці - люди, котрі тоді були в самому центрі подій.

Історія Польщі переплітається з історією України

Антоні Дудек каже, що на новому каналі багато говоритимуть про Україну, українсько-польські відносини. Серед іншого, розглядатимуть проблеми Сходу в контексті розпаду СРСР, виникнення незалежної України, значення цього факту для Польщі. В інших передачах розкриватимуть період Хмельниччини, історію ХХ століття, зокрема українсько-польськоге протистояння на Волині, операцію "Вісла" тощо.

Директор нового каналу TVP Історія Артур Дмоховський переконаний, що нова пропозиція польського громадського телебачення знайде широке коло шанувальників також поза межами Польщі. Адже програми каналу транслюватимуться в некодованому режимі через супутник Astra.
XS
SM
MD
LG