Доступність посилання

ТОП новини

Учасники антиестонських протестів у Москві напали на Посла Естонії в Росії, Єврокомісія вимагає від Росії покласти край блокаді естонського посольства


Міністерство закордонних справ Естонії засудило фізичний напад на дипломатичного працівника як безпрецедентний і абсолютно неприпустимий та закликало міжнародну спільноту до негайних дій. Німеччина, яка головує в ЄС, уже контактує нині з російською владою, щоб домогтися від неї виконання міжнародних домовленостей про безпеку працівників дипломатичних представництв.

Члени прокремлівського руху «Наші» та інших схожих угруповань також влаштували погром у приміщенні газети «Аргументи і факти», намагаючись зірвати прес-конференцію Посла.

Початок прес-конференції довелося відкласти, доки нападників не видворили з приміщення.

Кількох нападників затримала міліція.

Посол Естонії Маріна Кальюранд, розповідаючи на прес-конференції про погляд своєї країни на нинішній стан естонсько-російських відносин, зауважила: «Зараз ми консультуємося з партнерами з Євросоюзу, яких заходів уживатиме Євросоюз, і я можу сказати, що Євросоюз уживатиме конкретних заходів щодо Росії».

Міністерство закордонних справ Естонії засудило фізичний напад на дипломатичного працівника як безпрецедентний і абсолютно неприпустимий та закликало міжнародну спільноту до негайних дій.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает наголосив, що, «нападаючи на Естонію, Росія нападає на Євросоюз».

За його словами, ЄС має зреагувати на таку поведінку Росії «з усією силою».

А Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп закликав Європейський Союз домогти захистити його країну від «скоординованих атак із боку Росії».

Водночас Президент Естонії Тоомас Гендрік Ілвес закликав Росію «поводитися цивілізовано».

Європейська Комісія відтак заявила, що вимагає від Росії покласти край блокаді посольства Естонії в Москві.

Єврокомісія також оголосила, що має послати до Москви делегацію Євросоюзу, яка порушить це питання перед російським керівництвом.

Єврокомісія, за словами речниці, поділяє глибоке занепокоєння дедалі більшим розмахом насильства навколо посольства Естонії в Москві і закликає Росію виконувати свої міжнародні зобов’язання щодо захисту посольств і їхніх працівників.

«Трійка» Євросоюзу готує дипломатичний демарш «із солідарності з Естонією» і подала Росії запит про приїзд делегації ЄС, яка має порушити ці занепокоєння перед керівництвом Росії.

Водночас Німеччина, яка головує в ЄС, уже контактує нині з російською владою, щоб домогтися від неї виконання міжнародних домовленостей про безпеку працівників дипломатичних представництв.

Попід посольством Естонії в Москві вже шостий день тривають акції протесту прокремлівських молодіжних угруповань, які намагаються блокувати приміщення посольства.

Вони протестують проти перенесення в столиці Естонії пам’ятника радянським воїнам із центру Таллінна на військовий цвинтар.

Частина естонців називає пам’ятник, відомий як «воїн-визволитель» або «бронзовий солдат», символом радянської окупації.

Інша частина, переважно місцеві росіяни, вважає перенесення меморіалу образою пам’яті солдатів, які загинули у боротьбі проти нацизму під час Другої світової війни.

Раніше в середу учасники акції напали на машину Посла Швеції, який їхав до естонського посольства. Швеція вже заявила Росії протест.

Від середи посольство Естонії в Москві припинило консульське обслуговування через те, що російська влада не припинила блокаду його приміщення, яке є також житловим комплексом його працівників. Членів родин працівників посольства вже евакуювали до Таллінна.
XS
SM
MD
LG