Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоґан закликає до дострокових парламентських і прямих президентських виборів; Росія програє в протистоянні з Естонією; Україна все далі скочується у політичний хаос (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 2 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса широко коментує політичну ситуацію в Туреччині і відзначає, що правлячій в країні поміркованій Партії справедливості і розвитку на даний момент дострокові вибори дуже вигідні. Газети звертають увагу на напружені стосунки між Естонією та Росією, спричинені перенесенням Бронзового солдата з центру Таллінна. Європейські оглядачі також пишуть про політичний хаос в Україні.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» інформує про заклик прем’єра Реджепа Ердоґана, лідера правлячої в Туреччині поміркованої ісламської Партії справедливості і розвитку до проведення дострокових парламентських і прямих президентських виборів. Газета цитує слова прем’єра:«Якщо цей парламент не може вибрати президента, ми звернемося до нації і вибиратимемо президента всенародним волевиявленням». «ФТ» нагадує, що армія Туреччини знову погрозила втручанням, якщо ісламісти оберуть свого президента в парламенті. Газета також інформує, що вірогідна спроба голосування за Абдуллаха Ґюля, міністра закордонних справ уряду ПСР в парламенті у четвер не дасть результатів, бо опозиція продовжить бойкот цих виборів, перший тур яких Конституційний суд Туреччини скасував у вівторок увечері. А за відсутності кворуму у дві третини голосів депутатів ці вибори знову будуть недійсними, що й веде до дострокових виборів парламенту.

Німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» відзначає у середу причину бажання правлячої ПСР йти на дострокові вибори. Весь секрет, на думку «ФАЦ», у високому рейтингу Партії справедливості і розвитку в Туреччині. Вона має на сьогодні понад 40 відсотків голосів, набагато більше, аніж на минулих виборах, найбільша опозиційна сила — Народно-республіканська партія — користується підтримкою лише 14% електорату і лише права партія Націоналістичний рух має шанси подолати 10-відсотковий прохідний бар’єр до парламенту країни. Ця ж газета інформує, що Реджеп Ердоґан пропонує перед виборами парламенту і президента внести поправку до закону про президентські вибори, щоб дозволити всенародно обирати главу держави на п’ять років з правом одного переобрання на той же термін. «ФАЦ» також повідомляє, що у Анкарі розглядають кілька дат дострокових загальних виборів: у червні, липні або ж у серпні. Європа, на думку турецьких політиків, має бути спокійна з тим, що Туреччина, як цитує згадана німецька газета, «повернеться до нормального демократичного процесу».

Впливовий лондонський часопис «Економіст» вважає, що у протистоянні між Таллінном і Москвою, викликаному перенесенням естонською владою Бронзового солдата, більше програє Росія. Це ж видання наголошує, що Російська Федерація ризикує ще більше зіпсувати й так напружені стосунки з Брюсселем. Німецька «Таґесцайтунґ» повідомляє про брутальне знищення за участі місцевої влади в підмосковних Хімках могили радянських пілотів часів Великої Вітчизняної війни і намагання чільників у Москві замовчати це на фоні подій у Таллінні. Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» висловлює у середу думку про «все глибше занурення України у юридичний хаос», що, на переконання газети, викликано не лише протистоянням між патріотичними, читай «помаранчевими», і проросійськими силами з коаліції прем’єра Віктора Януковича. «НЦЦ» інформує про новий указ Президента Віктора Ющенка і про нову дату дострокових парламентських виборів, а також про рішення розпущеного Президентом парламенту щодо одночасних парламентських і президентських виборів. Ця ж газета дивується з повернення Віктором Ющенком до Генеральної прокуратури Святослава Піскуна — Генерального прокурора, «звільненого вже двома президентами», — і нагадує про те, що Піскун причетний до гальмування резонансної справи вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. «Ноє Цюрхер Цайтунґ» вказує при цьому на «думки демократів у Києві» про можливу домовленість між Ющенком і Кучмою щодо того, що сліди саме організаторів вбивства журналіста Гонгадзе губляться.
XS
SM
MD
LG