Доступність посилання

ТОП новини

Про що писала українська преса 110 років тому?


Кирило Булкін Київ, 3 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Шалені ритми сучасного інформаційного простору дехто порівнює з репом, або, наприклад, із важким роком. А в яких ритмах жила преса — і, відповідно, споживачі її інформаційних послуг — раніше? Матеріалам із київських газет 1896—97 років, за таким порівнянням, більше пасує старовинне танго.

25-річний городянин Соньковський, зламавши замки у дверях і скринях городянки Шпонарської, яка живе на Олександрівській вулиці, будинок 8, викрав теплу шубу, 6 фунтів гусячого пуху та велику каструлю зі смаженим судаком. Крадій всівся поласувати краденим судаком перед лазнею Бугайова, але був схоплений на гарячому з каструлею в руках. Соньковський, однак, устиг за короткий час проковтнути близько трьох фунтів смаженої риби.

Селянка Теодора Кравченкова, яка приїхала до Києва з села Черниш Канівського повіту, відкрила на вулиці Трахтенберга, 5 підпільний будинок розпусти. Удень і вночі двері її помешкання були відчинені для сумнівних відвідувачів. Утім, заклад не встиг розвинути свою діяльність. Особи, що були причетні до його організації, затримані та заарештовані.

Селянин Яків Кучинський, який снідав у будинку Лапинської на Університетському узвозі, замість горілки відпив з пляшки відвар отруйного коріння, що використовувалося для лікування ревматизму. Йому одразу ж стало зле і він був доставлений в Олександрівську лікарню, де, завдяки своєчасній допомозі, небезпеку вдалося відвернути.

Молода жінка, яка під час слідства назвалася селянкою Шикіною, пробравшися в помешкання пана Ж. на Гончарній вулиці, будинок 16, вкрала великий самовар, що кипів, і намагалася його винести. Крадійка була вчасно помічена і спіймана на гарячому.

Послушник Києво-Печерської Лаври Іван Величко доставив до дільниці рядового мінського полку Єгора Бєляєва, який, увійшовши до печер, під час поклонів брав ротом гроші, що їх залишали біля мощів богомольці. Бєляєв у скоєному зізнався. Під час обшуку в нього вилучено 31 і 7 десятих копійки.

У київському міському суді розглянуто справу городянина Дитинківського. У маслинах, що продавалися в його магазині, було знайдено напіврозкладену дохлу мишу. Утім, судді дійшли висновку, що миша потрапила туди не з вини Дитинківського. Крім того, вона була просякнута олією та сіллю і не вплинула на якість товару. На підставі цього Дитинківського було виправдано.
XS
SM
MD
LG