Доступність посилання

ТОП новини

У Криму журналістам стало важче працювати


Володимир Притула Сімферополь, 3 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму за останній рік журналістам стало важче виконувати свої професійні обов’язки, зазначають медіа-експерти. Особливо складно працюється телевізійникам. А найбільше виникає проблем у журналістів з місцевих телеканалів, пов’язаних з політичною опозицією.

За оцінками Коміту з моніторингу свободи преси в Криму, ситуація зі свободою слова в автономії за останній рік суттєво погіршилася, хоча вона і значно краща, аніж до Помаранчевої революції. Втім, у 2006 і вже нинішнього року зафіксовані десятки нападів на журналістів, спроб залякування та тиску на них різними способами, в тому числі й обмеженням доступу до інформації.

Погрози і відсутність

А найбільше від цього страждають журналісти кількох місцевих телеканалів, власники яких близькі до політичної опозиції. Група Чорноморської ТРК зазнала нападу 30 березня, коли на сімферопольському вокзалі намагалася знімати відправку прихильників коаліції на мітинги до Києва. Торік подібних нападів було кілька.

Кореспондент служби новин “Чорноморки” Микола Росліченков каже, що погрози по телефону чи прямо у вічі – уже звична справа для його колег. Але не менше дошкуляє справжня інформаційна блокада журналістів з боку чиновників.

Домогтися від чиновника інформації або коментаря неможливо. Чи то міністра немає, а його заступник без начальника нічого говорити не може. Чи то головний начальник на лікарняному, у відрядженні, на виїзді, на об’єкті... Складається враження, що з 9 до 18 години на робочому місці немає відповідальних людей. Чим вони займаються, запитує Микола.

Вибори покращать ситуацію

Відомий кримський журналіст та експерт у сфері мас-медіа Микола Семена погоджується, що за останній рік журналістам в Криму, та й в інших регіонах України важче стало працювати. Але він сподівається, що нові вибори поліпшать ситуацію. На його думку, нові вибори підвищать політичу активність, збільшать критику на адресу політиків, і призведуть до більшої свободи слова.

Матеріали до теми:

• Свобода преси та її вороги в Україні • Чому звільнили редактора газети “Вечірній Луганськ”? • Журналіст без зарплати – чесний? • На Львівщині панує контрольована свобода слова • Карикатура в Україні • Карикатуристи виступають за свободу слова і мир

• Звіт Дому Свободи залишає Україну в категорії «частково вільних» держав • Свобода слова в Криму після зміни торік влади автономії • Комітет захисту журналістів: минулого року в Україні знову тиснули на пресу, переважно на місцевому рівні. • «Репортери без кордонів»: Становище зі свободою слова в Україні погіршилося порівняно з 2005 роком. • Репортери без кордонів: Свобода ЗМІ в Україні поліпшилася від Помаранчевої революції.
XS
SM
MD
LG