Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії буде восьме чудо світу - «Стіна світу»


Людмила Пилип Рига, 15 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Латвії розпочалась реалізація проекту “Wall of the World” ( «Стіна світу»). Передбачається, що на території країни побудують парк загальною площею 47 гектарів, де буде встановлено 272 гранітні плити з вигравіруваними на них іменами 65 мільйонів мешканців Землі. Проект реалізується у співпраці з різними міжнародними організаціями, а також з Латвійським Червоним Хрестом.

Є Велика китайська стіна, є Стіна плачу в Єрусалимі і ось тепер, можливо, буде ще одна – «Стіна світу» — і буде вона в Латвії. Автори проекту вважають, що їхнє творіння претендує на звання «Восьмого чуда світу».

Передбачається, що на гранітних плитах будуть вигравірувані імена, прізвища, дати народження та місце проживання 65 мільйонів землян – 1 % від загальної кількості населення Землі.

За 5 євро на Стіну світу, 1 % – Червоному Хресту

Дані збираються на сайті в інтернеті, walloftheworld.org., причому кожен, хто залишає там свій підпис, голосує таким чином за те, щоб «Стіна світу» була визнана восьмим чудом. За реєстрацію береться символічна ціна – 5 євро.

Будівництво розпочнеться після того, як будуть зібрані дані про 2 мільйони людей. А до цього часу кошти від реєстрації будуть на депозитному рахунку під наглядом Латвійського Червоного Хреста. Керівник цієї організації Валдіс Нагобадс зазначив, що не одразу повірив у проект, запевнила його лише єдність ідеї «Стіни світу» зі статутом Червоного Хреста — благодійність та допомога тим, хто потребує: «Умови нашої угоди передбачають, що в разі здійснення проекту 1 % від депозитних коштів залишається Червоному Хресту на реалізацію передбачених цілей».

Прагнення - об’єднати усіх добрих людей світу навколо ідеї спорудження пам’ятника людській єдності

Один з авторів проекту Гіртс Целайс відзначив важливість того, що кожному мешканцеві Землі випаде можливість взяти участь у створенні чуда: «Це буде восьмим чудом світу тоді, коли там будуть дані про 65 мільйонів людей, і тоді ніхто не зможе сказати, що це не так».

А керівник проекту Ансіс Ліпенітіс додав, що важливо вірити у справу, яку робиш: «Я вірю, що удача цього проекту залежить від того, наскільки ми в це віримо і наскільки суспільство в це вірить».

А люди хочуть вірити в чудо, і сьогодні на сайті «Стіни світу» зареєструвалося понад три тисячі учасників з різних країн світу, в тому числі і з України.

Що ж спонукало їх до цього? Латвієць, який одними з перших зареєструвався на сайті «Стіна світу», сказав: «Проект, який претендує на звання восьмого чуда світу, мені здався гарною ідеєю. Чому зареєструвався? Просто, щоб ім’я своє там залишити, зробити свій внесок в історію». А ось думка ще одного зареєстрованого: «Це ідея єдності усіх людей. Об’єднати усіх на стіні, яку будуть бачити багато людей. Можливо, мої діти колись приїдуть і скажуть: «Ось тут ім’я мого батька».

Відомий латвійський кінорежисер Яніс Стрейчс зазначив, що стіна світу – це грандіозний проект з гуманітарним та філософським підтекстом, який створює впевненість, що доля земної кулі в наших власних руках.
XS
SM
MD
LG