Доступність посилання

ТОП новини

Александр Квасневський очолить польську опозицію


Єва Поштар Варшава, 3 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - У четвер у Варшаві офіційно оголосили про створення нового громадського угруповання "Рух заради демократії". Польські коментатори припускають, що Рух буде фундаментом нової опозиційної політичної партії, яку очолить колишні’ президент Польщі Александр Квасневський.

Александр Кваснєвський
Під декларацією про створення опозиційного угруповання підписалось більше ста польських інтелектуалів. Серед них польська лауреатка літературної Нобелівської премії Віслава Шимборська, деякі колишні лідери профспілки "Солідарність" та колишній президент Польщі Александр Квасневський. Польські коментатори припускають, що "Рух заради демократії" незабаром перетвориться в опозиційну політичну партію.

Що об’єднує нову опозицію?

Поки що творців угруповання єднає критика уряду та владної партії "Право і Справедливість". В ідейній декларації "Руху заради демократії" говориться, що владні партії не розуміють правил демократії, нехтують принципами правової держави та намагаються підкорити державний інтерес партійному. Не випадково лідери нового угруповання оприлюднили свою декларацію в день Конституції, 3 травня. Прихильники "Руху заради демократії", з наміром захистити демократію, не хочуть допустити змін у теперішній польській конституції, що їх пропонує нинішня парламентсько-урядова коаліція.

Александер Квасневський каже, що чинну Конституцію Польщі, яку ухвалили 1997 року, треба захищати так, як свободу, демократію, права людини.

Польські коментатори вважають, що колишній польський президент Александр Квасневський не хоче бути політичним пенсіонером та їздити по світу з платними доповідями в університетах. Чи колишній президент Польщі побудує партію, яка могла б бути серйозним суперником парламентсько-урядової коаліції?

Чим стане нове угруповання?

Лідери владної партії "Право і Справедливість" піддають сумніву виникнення нового політичного угруповання. Один із лідерів партії "Право і Справедливістиь" Йоахім Брудзинський каже, що ті, хто зібрався в новому угрупованні, це чесні, навіть благородні люди. Однак, на його думку, політично вони є малограмотні.

До "Руху заради демократії" також увійшли колишні комуністи. Опозиційний діяч часів комунізму, лідер профспілки "Солідарність" у Гданську Богдан Ліс каже, що в Польщі треба думати, що робити далі. Нам не треба роз''ятрювати старі рани, каже він.

А колишній спікер польського парламенту, лідер Соціал-демократичної партії Марек Боровський каже, що тим, хто зібрався в "Русі заради демократії", набридло те, як у Польщі поводиться влада.

Польські політологи вважають, що нове політичне угруповання поки що не має надто великої сили. В опитуваннях суспільної думки "Рух заради демократії" посідає третє місце у рейтингу популярності.
XS
SM
MD
LG