Доступність посилання

ТОП новини

107 років від народження поета, письменника, перекладача, лікаря та політика Юрія Липи


Віталій Пономарьов Київ, 4 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Цього дня 107 років тому народився поет, письменник, лікар та вояк Юрій Липа. Юнаком він воював проти більшовиків, у зрілому віці відмовився співпрацювати з нацистами, а загинув від рук співробітників радянського НКВС.

Юрій Липа
Син письменника, лікаря та політика Івана Липи Юрій народився в Одесі 5 травня 1900 року. Там він навчався в гімназії та в університеті і наприкінці 1917-го року у складі студентського куреня бився з більшовиками.

Згодом Липа отримав медичну освіту в університеті у Познані, навчався у Військовій школі та у Вищий школі політичних наук у Варшаві, стажувався у Данциґу (нині Ґданську) та Лондоні.

Двадцяти років він почав публікувати свої вірші.

«Щоденний бій, мов корона На чолі Того, Хто є істота Закона І зерно всього.

Щоденний бій — молитовні Сурми для Того, Хто держить дві чаші повні Всесвіту всього».


Поет мешкав у Варшаві, займався лікарською практикою і водночас писав вірші та прозу. Він видав 3 поетичні збірки, 2 книжки з фітотерапії і 3 з проблем геополітики.

1943 року нацисти запропонували поетові в майбутньому очолити маріонетковий уряд України, проте він відмовився.

Того ж року командування польської Армії Крайової висунуло перед Липою вимогу залишити Польщу. Поет переїхав на Львівщину і там викладав на курсах медиків та у Першій старшинській школі УПА.

Із наближенням фронту Юрій Липа відмовився виїхати на Захід. 19 серпня 1944 року його арештували співробітники НКВС у селі Шутові неподалік Яворова і наступного ранку вбили.

«Ми такі упиті Тим, що Вона є знов, — Що нам наші забиті і наша кров?

Чорний орел Мазепи Покидає сонні Яси — Покиньте барви, крепи, Золото і всі прикраси!

Станьте кожен спокоєн У лави, що в сяйві мітів: Се — Українець-Воїн Ворота помітив».
XS
SM
MD
LG