Доступність посилання

ТОП новини

Конституційно-судова дилема


Тетяна Ярмощук Київ, 4 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Чи погодиться Верховна Рада привести до присяги нововпризначеного суддю Конституційного Суду Степана Гавриша? Чи розглядатиме Конституційний Суд звільнення суддів Сюзанни Станік та Валерія Пшеничного? Як ситуацію навколо Конституційного Суду розцінюють політики?

Коаліціянти закликають Конституційний Суд оцінити законність звільнення Президентом Валерія Пшеничного та Сюзанни Станік. Що ж до кандидатури Степана Гавриша, якого Віктор Ющенко призначив суддею КСУ, то, на думку представників парламентсько-урядової більшості, це питання вирішуватиметься, коли політики досягнуть компромісу.

Регіонал Володимир Зубанов вважає: «Пан Гавриш займав різні позиції у різних ситуаціях, як вони були вигідні тій чи іншій владі. Думаю, що це була б не найкраща кандидатура на суддю Конституційного Суду. Там мають бути принципові люди. Коли буде досягнуто компроміс, тоді й буде можна розмірковувати над цим питанням».

Прем’єр-міністр Віктор Янукович називає звільнення Сюзанни Станік та Валерія Пшеничного «спробою залякати» інших суддів.

«Зрозуміла мета. Мета — спочатку залякати Конституційний Суд. Паралізувати його роботу. Не допустити рішення. А якщо вдасться залякати всіх інших — досягти мети, щоб Суд визнав указ конституційним. Безумовно, це не веде до покращення політичної ситуації в країні. Безумовно, це сором на весь світ!» — стверджує Янукович.

А Конституційний Суд тим часом усе розглядає вже скасований указ

Тим часом представник Президента у Конституційному Суді Володимир Шаповал висловлює здивування, що Конституційний Суд і досі не припинив розгляд першого указу Президента про розпуск парламенту від 2 квітня.

«Має бути ухвала про припинення провадження. Це єдина форма, яка відповідатиме змісту законодавства. Ну давайте розглядати декрети Леніна на предмет конституційності… Акт нечинний. Йому не можна давати оцінку. Я здивований, чому і по сьогодні ми не маємо такої ухвали», — наголошує Шаповал.

Встановлювати конституційність указу Президента про розпуск парламенту від 2 квітня КСУ розпочав 17 квітня. Однак 26 квітня Президент видав новий указ, яким він знову припинив повноваження Верховної Ради, переніс дату дострокових виборів і анулював свій попередній указ.
XS
SM
MD
LG